Debatt:

Kunnskapsløst fra Helleland om Tromsø og Arctic Center

Distriktsminister Linda Hofstad Helleland fra Høyre har et utspill om Tromsø generelt og Arctic Center spesielt som forundrer.

Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) får kritikk fra Tove Karoline Knutsen (Ap)  Foto: Ole Berg-Rusten

meninger

Det er tydelig at statsråden for distriktene har liten kunnskap om begge deler. Først vil jeg opplyse Hofstad Helleland om at kommunestyret i Tromsø faktisk har sagt ja til planene for en alpinbakke i Håkøybotn, men nei til alpinlandsbyen – et prosjekt det har stått strid om og kommet innsigelser til. Distriktsministeren bør kanskje også vite at Arbeiderpartiet under behandling av saken i kommunestyret inviterte til et bredt kompromiss med forslag til forbedring av prosjektet, som med Høyres støtte kunne fått flertall. Det sa Høyre blankt nei til.

INNLEGGSFORFATTER: Tove Karoline Knutsen (Ap)   Foto: Trond Sandnes

Distriktministeren inn i Arctic Center-debatten: – Jeg er veldig forundret over resultatet

Regjeringen blander seg nå inn i den tilspissede striden om Arctic Center. Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (Høyre) er sterkt kritisk til at flertallet i Tromsø kommunestyre i praksis satte kroken på døra for alpinanlegget i Håkøybotn.


Statsråd Hofstad Helleland uttaler seg både uvitende og nedlatende når hun insinuerer at Tromsø-væringenes ambisjon er å sitte på en uberørt fjellknaus og stirre ut i lufta. Det er tydelig at Hofstad Helleland ikke vet hvilken eventyrlig suksess Tromsø har hatt de siste årene som vinterdestinasjon - nettopp med nordlyset og den uberørte naturen som sine fremste attraksjoner. Turiststrømmen har økt med flere hundre prosent, hotellene i byen har tidvis hatt det beste vinterbelegget i hele landet. Turister fra hele verden har kunnet oppleve beitende rein under Blåmann, springende hval i havet utenfor Kvaløya, «off piste» skikjøring gjennom puddersnø i bynære fjell og dansende nordlys over snødekket landskap. På nettstedet Tripadvisor er Tromsø kåret til verdens tredje beste turistmål, med nordlyset som den ultimate opplevelse.


Slik mener Heitmann at Ap kunne håndtert Arctic Center-saken bedre

Ap burde ha forankret beslutninga om Arctic Center i partiet bedre og tidligere, mener Ap-gruppeleder Jarle Heitmann.


Den drøyeste påstanden er likevel at Linda Hofstad Helleland påstår at Tromsø har en «fremragende infrastruktur». Joda, vi har en bynær flyplass, selv om den begynner å bli temmelig trangbodd etter hvert. Men la meg for ordens skyld opplyse distriktsministeren om at det var hennes regjering som gruset Tromsøs planer om en byvekstavtale, som blant annet kunne ha gitt oss en sårt tiltrengt oppdatert forbindelse mellom Tromsøya og Kvaløya. Idag er denne sterkt trafikkerte strekningen årsak til at det er byggestopp i pendlersonen på Kvaløya, nettopp i det området hvor Arctic Center var tenkt lagt. For ikke å snakke om E8, hvor regjeringen nærmest har tatt byens befolkning som gisler. Fagre løfter har stått i kø, mens signalene underveis har spriket i alle retninger. Per idag er det ingen som egentlig vet hva som vil skje med Tromsøs viktigste innfartsvei.


Skuffet etter Arctic Center-nei i kommunestyret: – Man kan jo ikke stole på disse politikerne

Knut Wilhelmsen i Arctic Center var tydelig skuffet etter at kommunestyret stemte nei til planene på Finnheia.


Vi lever i en helt spesiell tid. Vi ser at pandemien rammer reiselivet særlig hardt, ikke minst i distriktene. Og det trasige er at vi ikke vet om det samme reiselivet etter koronaen kommer tilbake til det «normale», til slik vi har opplevd det hittil. Kanskje vil nettopp denne næringen måtte gjennomgå de største omstillingene når pandemien har trukket seg tilbake. Derfor håper jeg at distriktsminister Linda Hofstad Helleland retter blikket framover og legger seg i selen for å bistå en hardt prøvet reiselivsnæring til å møte en uviss framtid, istedenfor å slå billig mynt på en sak hun åpenbart ikke kjenner.