Våren som lar vente på seg: – Den nedbøren som kommer, vil komme som snø

Statsmeteorolog og forsker Eirik Mikal Samuelsen skriver om den lange og snørike vintersesongen vi har hatt.

FRA KVALØYA: Meterologen mener man på snømengden skulle tro bildet overfor var tatt i februar, men det er altså tatt for noen dager siden. Nærmere bestemt 2.mai.   Foto: Privat

meninger

Etter kjærkomment godvær i forrige uke, som toppet seg på lørdag med strålende sol og en temperatur på +8.1 grader, har denne uka startet mer begredelig med sludd, snø og regn.

Faktisk var de +8 gradene i helga på Vervarslinga, første gang vi passerte +8 grader siden 1. oktober i fjor, det vil si syv måneder sammenhengende under +8 grader. Dette er slett ikke vanlig, og så sent som i fjor hadde vi seks dager over +10 grader bare i april måned.

Siden sola nå står stadig høyere på himmelen og midnattssola lurer med sin ankomst om et par uker, skulle man jo også tro at temperaturen skulle stige fremover. Men den gang ei. Prognosene er entydige på at luftmassene de neste dagene blir kaldere. Det betyr at den nedbøren som kommer, vil komme som snø.

Snøen vil også kunne legge seg i lavlandet, og da særlig på nettene når det er minst varme fra sola og lyset. Dette er slett ikke uvanlig til mai å være, og bare for 3 år siden (i 2017) kom det 33 cm nysnø i løpet av hele måneden.

To av de største snøfallene kom den gangen rundt månedsskiftet mai-juni. Samtidig kan mai måned også by på sommertemperaturer, bl.a. for to år siden hadde vi +23.1 grader på Vervarslinga den 10. mai.


Tromsøværingene koser seg i finværet:

– Flott at sommeren faller på en fridag

Byens kafeer og uteserveringer er smekkfull på årets varmeste dag.


Mens det i 2013 ble syv sommerdager (dager med maksimumstemperatur over 20.0 grader), og ny mairekord på +26.6 grader i siste halvdel av måneden.


Knuste (nesten) alle rekorder

Slik var maiværet.


Som alle skjønner er derfor mai særdeles lunefull på våre breddegrader, og det kan absolutt være en fordel å følge med på værprognosene fremfor kalenderprognosene når man skal kle seg for uteaktiviteter denne måneden.

Med mer nysnø i vente, må man igjen ta fram skjemaet for nysnømengde denne vinteren. For april måned kom det totalt 121 cm nysnø. Dette er det meste som har kommet i april måned siden 1997 da det kom 157 cm, og det nest meste som har blitt målt i løpet av april måned siden snø-på-plate målingene startet i 1988/1989-sesongen. Totalt sett ligger vi på en 5. plass med 725 cm akkumulert snø denne vinteren.

Men selv om det nå kommer ytterligere nysnømengder de neste dagene, skal det vel mye til for at vi når opptil 1996–1997 sesongens totalmengde på 891.5 cm. Når det gjelder snødybde er det pr. 6. mai 114 cm på Vervarslinga. Med mer nysnø i vente og ikke altfor mye snøsmelting fremover, er det derimot stor sannsynlighet for at det fortsatt kan bli liggende en betydelig mengde snø nå utover i mai måned, og faktisk også i juni måned.

I den sammenhengen kan det jo nevnes at snødybderekorden for juni også er fra 1997. Både dette året og i 1941 lå det 50 cm rundt målestaven på Vervarslinga på det meste. Så får vi se om snømengdene og kaldlufta som kommer er nok til å føre oss i nærheten av en slik junirekord.

Samtidig antyder prognosene, at det til tross for kalde luftmasser, også ligger an til lange perioder med oppholdsvær og sol. Så det blir nok også gode muligheter til å utnytte snømengdene som vi har og snømengdene som kommer, ved å ta seg nye skiturer nå utover i mai.

Ser man på bildet fra Kvaløya som er tatt nå den 2. mai, skulle man med tanke på snømengder tro at bildet var tatt i februar eller mars måned, og sånn vil det fortsatt bli fremover de neste par ukene. Men etter snøvinteren i 1996/1997 var det jo mange som mente at vi egentlig ikke hadde sommer her i Tromsø.

“12 måneder med vinter og to måneder med dårlig skiføre” var mantraet om været og årstider i Tromsø som gikk igjen etter de store snømengdene som kom det året. Årets mai måned ser definitivt ikke ut til å bli en av disse to månedene med dårlig skiføre, selv om avslutningen fortsatt kan bli mild.