Et dårlig signal fra nord

Mangel på forutsigbarhet kan skremme bort mange som vil satse. Det bør vekke bekymring, mener forfatterne av dette innlegget.

Sebastian Henriksen (H), gruppelder i Tromsø Høyre og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H). 

meninger

Debatten rundt Arctic Center har rast og det har vært sterke meninger både for og imot. Mange var skuffet når kommunestyret stemte nei til planene for Arctic Center, mens andre jublet. For oss som ønsker flere tilbud, arbeidsplasser og muligheter i Tromsø – så var resultatet svært skuffende. Mangel på forutsigbarhet kan skremme bort mange som vil satse. Det bør vekke bekymring.

Arctic Center ville skapt 100 nye arbeidsplasser, gitt store lokale ringvirkninger, og tilført Tromsø og landsdelen et nytt element i reiselivssatsingen. Det mest bekymringsfulle er likevel mangelen på forutsigbarhet, mangel på respekt for tidligere prosesser, og private aktørers ønske om å investere i Nord-Norge. Når Tromsø kommune sier nei til slike utviklingsplaner i en tid hvor vi trenger det mest, sender det et dårlig signal fra nord.


Lørdagskåseriet

Tromsø er en bitteliten by som alltid har drømt stort

I HC Andersens eventyr svømte den stygge andungen omkring, uvitende om at den en dag ville bli en vakker svane. Tromsø, derimot, er en andunge som har som ambisjon å bli en svane.


Tove Karoline Knutsen har vært en av prosjektets største motstandere og har frontet dette flere ganger offentlig. Nylig kom hun med et nytt utspill og forsøker å flytte fokus bort fra Arbeiderpartiet med angrep på statsråd Hofstad Helleland. Mye tyder på at man har innsett dette er en dårlig sak, for nå forøker man fremstille det som at Tromsø Arbeiderparti er for Arctic Center hadde bare Tromsø Høyre vært med på en utsettelse av saken når den var til behandling. Det er en oppsiktsvekkende fordreining av fakta. Tove Karoline Knutsens partikolleger stemte mot hyttelandsbyen som sikrer en realisering av alpinanlegget og dermed også nei til mulig realisering av Arctic Center med sine 100 nye arbeidsplasser. Tromsø Høyre vil alltid være pådriver i kommunestyret for dem som ønsker å skape arbeidsplasser og utvikling i byen. Vi håper derfor Tove Karoline Knutsen og Arbeiderpartiet innser at dette ikke var et godt utfall i en så viktig sak og er villig til å endre syn. Tromsø Høyre er klar til slikt samarbeid – for vi trenger flere slike prosjekter og mer forutsigbarhet i byen vår, ikke mindre.


Det økonomiske uværet fortsetter i kommunen

Det er nærmest for et vårtegn å regne. Det er ikke snakk om verken nysnøen i mai eller flekker med bar asfalt, men de første årsprognosene som viser at kommunen styrer mot vel hundre millioner i overforbruk. I år igjen.


Statsråd Linda Hofstad Helleland er kjent som en tydelig og markant stemme i den norske samfunnsdebatten. Da hun gikk ut og kommenterte Arctic Center-saken adresserte hun nettopp det som er kjernen av saken. Tromsø kommune og Tromsø Arbeiderparti sier nei til 100 nye arbeidsplasser, lokale ringvirkninger og sender et dårlig signal fra nord til næringsaktører som ønsker å investere i landsdelen. At en statsråds engasjement og politiske meninger skal bli latterliggjort av meningsmotstandere i både Tromsø AP og MDG vitner om en mangel på respekt for politiske kollegaer. Vi bør være glade for at man har statsråder som engasjerer seg i lokale debatter og som har et blikk mot nord.


Distriktministeren inn i Arctic Center-debatten: – Jeg er veldig forundret over resultatet

Regjeringen blander seg nå inn i den tilspissede striden om Arctic Center. Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (Høyre) er sterkt kritisk til at flertallet i Tromsø kommunestyre i praksis satte kroken på døra for alpinanlegget i Håkøybotn.


Tromsø Arbeiderparti har gang på gang skapt usikkerhet i viktige saker for landsdelen, befolkningen og næringslivet. Denne saken føyer seg i en trist rekke med alt fra oppsiktsvekkende nei til oppdrett til usikkerheten som ble skapt ved nei til flyplassutbyggingen. Et parti som i mange år har vært med å bygge samfunn i nord har nå i Nord-Norges største by lagt seg på en helt annen linje. Det er trist i en tid hvor vi trenger mer utvikling og mer samarbeid i landsdelen.