I takt med at snøen smelter utenfor døren løsner koronavirusets lammende jerngrep taket på samfunnet vårt. Våren står for døren, og vi tenker mye på hva som vil skje videre. Det gjør også vi i AFS Tromsø. Vi jobber for utveksling av skoleelever slik at flest mulig ungdom skal kunne lære om andre kulturer og språk gjennom å bo hos vertsfamilier samtidig som de følger undervisningen på en videregående skole.

Denne våren er det ekstra utfordrende da vi ikke helt vet hvordan ting vil utvikle seg, og usikkerheten er stor omkring hvor lang tid det vil ta før vi igjen opplever en normal hverdag. Vi håper at skolestarten til høsten blir så normal som mulig, og at vi derfor kan være vertskap for utvekslingselever til de videregående skolene i Tromsø-området også neste skoleår.

AFS Norge har omtrent 100 utvekslingselever som allerede før krisen inntraff hadde søkt om og fått plass på utvekslingsprogram til Norge for skoleåret 2020/2021. Av disse håper vi å ønske mellom to og fire utvekslingselever velkommen til å bo hos vertsfamilier tilhørende lokallaget her i Tromsø. Vi forsøker å jobbe for en så normal fremtid som mulig under rådende omstendigheter, men i år er det ekstra viktig om din familie tar kontakt med AFS Tromsø eller AFS Norge internasjonal utveksling så snart som mulig dersom dere ønsker å stille opp som vertsfamilie for en ungdom skoleåret 2020/2021.

På grunn av den særs spesielle situasjonen verden står i, med koronapandemien som skygger for vårsolen, er det viktigere enn noen gang å legge til rette for at flest mulig av disse ungdommene ikke skal få drømmen sin om å komme til Norge knust fordi vi ikke har fått tak i vertsfamilier. I tillegg til spørsmål om visum, internasjonale reiser, godkjenning av skoleår, reiserestriksjoner, smitteverntiltak og hva som praktisk lar seg gjennomføre så vil det være betryggende for de ungdommene som skal gå et år på skole i Norge at de i god tid før ankomst begynner å bli kjent med den vertsfamilien som skal ønske dem velkommen hjem til seg når skoleåret begynner.

Man spør seg gjerne hvilken verdi vil det gi min familie å være vertsfamilie. Kanskje er svaret at det gir familien din muligheten til å komme nærmere hverandre og bli flinkere til å gjøre ting sammen. Denne våren har vi i større grad enn vanlig vært isolert fra hverandre. Mange familier har erfart at de har kommet nærmere hverandre fordi de har vært tvunget til å roe ned en travel hverdag og faktisk forholde seg til hverandre på en ny måte.

Gjennom å velge å være vertsfamilie har mange tidligere vertsfamilier gjort lignende erfaringer: lært seg å prioritere mer av tiden på å være familie og å gjøre ting sammen. De har også fått en ny sønn/datter/søster/bror med på kjøpet.

Føler du at din families hverdag ikke er spennende nok for å presentere for en utvekslingselev? Vel, kanskje er det å bli vertsfamilie krydderet som gjør dere mer spennende! Husk på at din kjedelige hverdag vil oppleves som eksotisk for en som skal bo her og må gjøre et dypdykk i norsk kultur.

Alle typer familier er velkommen som vertsfamilier hos oss. Det har ingen betydning om dere er enslige, par med eller uten barn, likekjønnede par, godt voksne eller unge familier – det viktigste er at dere har hjerterom og ønsker å åpne opp hjemmet for en ungdom som gleder seg til å oppleve Norge samt lære seg norsk språk og kultur. Siden dette er et skoleprogram er hensikten å lære mest mulig om en ny kultur – og den beste måten å erfare dette på er gjennom å leve i hverdagen til travle norske familier.

Ta utfordringen nå, bli vertsfamilie!