I denne krisen er vi alle førstereis, og sammen skal vi også finne veien ut av krisen. Derfor blir Nordlysfestivalen 2021 nordnorsk.

I over 30 år har Nordlysfestivalen vært arena for storslåtte symfoniske opplevelser spekket med internasjonale stjerner, som ellers aldri ville ha besøkt Tromsø. Storheter som Bolsjoj og Mariinskij har allerede prydet plakaten, og i løpet av de siste årene har festivalen i tillegg satset på rytmisk musikk.

Internasjonale navn var også på planen for 2021, men på grunn av usikkerhet rundt koronasituasjonen har festivalen blitt nødt til å tenke nytt. Det fører ofte mye bra med seg, selv i krisetider.

I Nordlysfestivalen har vi tatt et valg. Vi skal fremdeles presentere det ypperste av kultur. Det skal være storslått, nyskapende, vakkert, det skal svinge og det skal røske i hjertestrengene! Denne gangen blir det ikke internasjonale ballettstjerner fra Moskva, solister fra Milano eller jazzstjerner fra New York.

I 2021 skal alt være nordnorsk. Det gir oss tryggere rammer i en uforutsigbar tid, men viktigst av alt er å være med på å løfte kulturscenen i landsdelen tilbake der den hører hjemme.

Tidligere i år fikk festivalen en gavepakke fra Sparebank1 Nord-Norges Samfunnsløftet på én million kroner for å dokumentere og formidle disse historiske ukene vi opplever våren 2020. Pengene er allerede sendt videre til kunstnere i landsdelen som skal åpne sine kunstneriske tidskapsler for publikum i januar 2021. Vi er veldig glade for denne støtten fra SNN, og det har gitt oss utgangspunktet vi trenger for å heldyrke en nordnorsk profil.

Vi har alle sett dommedagsoverskriftene i avisene innenfor kulturfeltet. Og for mange er krisen absolutt reell. Rundt oss ser vi kolleger i bransjen som må utsette, nedskalere, avlyse og noen må ty til å selge både instrumenter og utstyr for å kunne ha mulighet til å overleve som artist, arrangør eller leverandør. Nordlysfestivalen var en av de heldige som faktisk fikk avviklet en festival i 2020, men vi kjenner på at det som nå skjer med alle rundt oss er ugreit.

En sterk kulturscene er avhengig av et mangfold. Derfor er Rakettnatt, Tromsø Internasjonale Filmfestival, Sjømatfest, Bukta, Hålogaland Teater, Arktisk Filharmoni og ikke minst alle frilansartistene og talentene utrolig viktige for oss. Vi kjenner også en stor bekymring for de som sørger for scene, lys og lyd, som mister sine oppdrag i 2020. Vi er heldige som har bedrifter i landsdelen med skyhøy teknisk kompetanse, og vi og alle andre arrangører trenger denne gjengen også når dette er over for å kunne lage de magiske møtestedene vi ellers planlegger året rundt. Vi elsker å være en del av denne familien, og kulturlivet i landsdelen er nettopp grunnen til at mange av oss elsker å bo her. Det må vi ta vare på.

Nå begynner vi å åpne samfunnet så smått igjen. 50 mennesker kan samles på offentlig sted med en ansvarlig arrangør. På sikt vil vi kunne samle flere. Det er bra, og det gleder vi oss til.

Men som flere i bransjen også har påpekt, kan ikke kulturen drive butikk med 50 eller 200 mennesker i salen. Poenget er at de som skal gi publikum etterlengtet kulturelt påfyll skal leve av dette. Derfor er det så viktig at næringslivet står sammen med oss når bransjen skal reise seg igjen.

Mange har formuleringer som «å bygge Nord-Norge», «for landsdelen» og «sikre arbeidsplasser lokalt» i sine visjoner. Nå har dere virkelig sjansen til å gjøre nettopp dette.

Til slutt vil vi ønske partnere, artister, frivillige og ikke minst publikum hjertelig velkommen til en nordnorsk utgave av Nordlysfestivalen i 2021. Vi gleder oss!