Einar Irgens skriver i et leserinnlegg publisert av iTromsø at det er riktig å ekskludere unge arbeidstakere i etableringsfasen og arbeidere med normalinntekt fra å få boliglån på grunn av manglende egenkapital, selv om denne gruppen har god betalingsevne. Ved å fortsette med boliglånsforskriften slik den er i dag, fratar man en ressurssterk gruppemuligheten til å komme inn på boligmarkedet. Har du mulighet til å betjene et lån, bør du kunne få det! Dette handler om muligheten til å eie sin egen bolig, ikke å låne over evne slik Irgens påstår.

Boliglånsforskriften sier at forsvarlig verdigrunnlag ikke skal være høyere enn forsiktig markedsverdi. I områder med lave boligpriser har mange banker i tråd med dette nedskrevet verdien av nye boliger til under salgspris før boligene ble overtatt. Dette fører til at mange i distriktene ikke kan kjøpe ny bolig fordi egenkapitalkravet blir for høyt. Egenkapitalkravet for å kjøpe ny bolig øker i takt med nedvurdering av boligverdien på den nye boligen. Sagt på en annen måte må boligkjøper både ha 15 prosent egenkapital, pluss differansen mellom reell verdi og bankenes konservative verdivurdering.

Boliglånsforskriften hadde effekt da den kom i 2015 og skulle moderere en kraftig prisoppgang og redusere nordmenns gjeld. Nå er vi inne i den største økonomiske krisen siden krigen, og det er viktig å ta grep for å begrense effekten av krisen.

Boliglånsforskriften rammer de med normalinntekter som ikke kommer seg inn i boligmarkedet. Effektene av lav boligforsyning slik situasjonen er i dag, vil være at boligprisene om kort tid øker i bruktmarkedet, og dermed vil utleieprisene gå opp fordi tilbudet av boliger blir for lite. Verdikjeden i boligproduksjonen består av mange aktører og ledd, og ringvirkningene av tapt boligbygging vil være store ved at hver bolig som ikke bygges gir tap av 3,4 årsverk i verdikjeden. Ved å stimulere boligmarkedet nå, vil vi oppnå to ting; flere vil få mulighet til å eie sin egen bolig og vi kan begrense tapet i sysselsetting.

Jeg synes Irgens skal gi bedre underbygge de innspill til hvordan samfunnet skal komme seg gjennom denne krisen. Vi er alle tjent med at flest mulig får beholde jobben og at samfunnet ikke stopper opp!

Bankene bør så snart som mulig igjen kunne forvalte sin utlånspraksis uten et forskriftsverk som var beregnet for en annen tid og situasjon. Dessuten burde utlånsrammene økes for nye boliger, siden de krever mindre utgifter til både vedlikehold og strøm