Det er lett å glemme hvor mye det å komme seg ut betyr for psyken vår, spesielt når en ikke har det godt. La oss derfor bli flinkere til å spørre hverandre: Blir du med ut en tur?

Under korona-krisen har rådene fra helsemyndighetene vært gjentatt oftere enn noensinne: På samme måte som kroppen trenger bevegelse, trenger psyken vår både at vi kommer oss ut i dagslys, og at vi opplever sosial støtte og kontakt med andre.

Som de så fint sa det i SKAM: «Mennesker trenger mennesker». Kan vi samtidig få dagslys, natur og fysisk aktivitet, er rammene lagt for gode samtaler.

De fleste av oss har kjent dette på kroppen. I en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos i april oppga hele ni av ti spurte nordmenn at de føler seg mindre stresset og lettere til sinns når de er ute i naturen.

Det er rart med det; men når man er ute og går får også samtalen lettere bein å gå på.

Mange, kanskje spesielt vi menn, kan ofte synes at det blir kleint å sitte rett opp og ned overfor hverandre og prate. Gående side om side blir opplevelsen fort en annen. Praten går mer av seg selv. Også det å være stille sammen føles med en gang mer naturlig.

Forskningen bekrefter mye om hva som skjer både i kroppen og hodet vårt når vi er ute i friluft. Blant annet har forskere ved universitetet i Stanford i California vist at selv korte turer i naturen endrer blodtilførselen til hjernen vår. Samme studie viste også at naturopplevelser har en målbar positiv effekt på negative tanker.

I en annen studie oppdaget forskere at bare det å se grønne områder gjennom et vindu, virker positivt på helsa. Fordi vi også trenger å bevege oss, er likevel det aller beste er å være i fysisk aktivitet ute i naturen.

For mange er en tur ut med venner et naturlig og vanlig innslag i hverdagen. Men slik er det ikke for alle. Når man har det tungt, kan dørstokkmila føles uendelig lang. For en som sliter med vonde følelser og tenker dårlig om seg selv, er det å ta kontakt med andre lettere sagt enn gjort.

Når samfunnet nå gradvis åpnes opp igjen, må vi alle ta med oss omtanken og viljen til å ta vare på hverandre inn i den mer normale hverdagen som står for døra.

Den 10. oktober er det Verdensdagen for psykisk helse, og temaet for årets markering er: «Spør mer». Norsk Friluftsliv markerer dagen, og håper du vil ta til deg vårt hovedbudskap; La oss bli flinkere til å spørre hverandre: Blir du med ut på tur?

Vi kan ofte kjenne oss rådville og maktesløse når noen rundt oss sliter. Det å invitere noen med på en tur er en liten, men meningsfull handling, som kan bety mer enn du aner.

Det verste som kan skje er at du får et nei, det beste som kan skje er at du hjelper noen å huske på de gode tingene i livet. Som å kjenne sola varme kinnene, nyte synet av blomstene som nå springer ut i hver krik og krok, eller kjenne den lune lukta av skogen.

Sjansen er stor for at også du vil føle deg rimelig bra etterpå.

God tur!