Kommentaren

Hva er vel 800.000 kroner, når man flommer over av penger?

Det skal Fylkeskommunen ha – når de gjør noe, gjør de det ordentlig. Pengesløsing, for eksempel.
meninger

Man skulle tro at reaksjonene de fikk etter å ha brukt 200.000 kroner på et ordførerkjede ville fått Fylkeskommunen til å tenke seg godt om når fremtidige investeringer skulle gjøres. Lite tyder på det.


Fylket kjøper PC-er for 800.000 kroner til alle politikere – uten å sjekke om de har fungerende PC-er fra før

Fylkesordføreren vil ha flere digitale møter, og derfor kjøpes det nå inn datamaskiner til alle fylkespolitikere i Troms og Finnmark.


Ifølge iTromsøs siste avsløring har de nå kjøpt flunkende nye PC-er til samtlige fylkestingspolitikere – uten å sjekke om de hadde fra før. Enda godt Fylkeskommunen har nok av penger. Eller, vent nå litt.

Fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark fylkeskommune, Kristina Hansen (Ap), sa denne uken på NRK Nordnytt at økonomien var så dårlig at de ikke hadde råd til skredsikringstiltak – dagen før det raste ut jord og sne over veien, rett foran tunellen ved Pollfjellet.

Da Troms og Finnmark ble slått sammen, ble det bedyret at de likevel ikke skulle fjerne stillinger. Man hadde altså gjort en sammenslåing som faktisk bare gjorde det dyrere, ettersom reiseutgiftene nå ville gå til himmels – med fly tur-retur Vadsø.


Dataglipp offentliggjorde hemmelige leverandører - blant annet skal lokal gullsmed levere tilbud på det nye fylkesordførerkjedet

Leverandørene skulle holdes hemmelig, men etter en glipp er alle fem bedrifter nå offentlig kjent.


Utgangspunktet for investeringen var at Fylkeskommunen skulle avholde sitt junimøte digitalt, og derfor var avhengig av at alle fylkestingspolitikerne hadde godt nok datautstyr til å gjennomføre møtet. Tanken var åpenbart at man ville spare litt når det gjaldt de nevnte reiseutgiftene, ved å avholde flere av møtene på nett. Problemet var bare at ingen sjekket hvem som hadde behov for ny PC, og hvem som hadde fra før.

Når noen av medarbeiderne trenger nye computere for å utføre sitt arbeid, er det viktig ikke å være smålig. Men derifra, til å kjøpe til alle som har fra før, er et svært langt skritt.


Kommentaren:

De fineste gavene er de man gir seg selv

To hundre tusen kroner, det er ikke mye du får for det i dag. Det er for eksempel ikke mer enn det koster for et sårt tiltrengt smykke til en fylkesordfører.


Ifølge fylkesordfører for Troms og Finnmark, Ivar Prestbakkmo (Sp), var det for mye arbeid å sjekke hvem som hadde fra før. Personlig tipper jeg at det ville løst seg med en felles epost til alle det gjaldt. Resultatet ble i alle fall at det ble kjøpt nye datamaskiner til samtlige 55 fylkestingspolitikerne i Troms og Finnmark, med en prislapp på 14.698 kroner per stykk. Totalsum: 808.390 kroner.

Jovisst, er det besparelser med henhold til reiseutgifter, men unødige innkjøp av computere er og blir penger man ikke hadde trengt å bruke nå.

Når man hører om nonsjalansen rundt pengebruk – med ordførerkjedet og PC-ene – virker Fylkeskommunen mest av alt som en ungdom som får Visa-kort for første gang – og kjøper nye hodetelefoner, Playstation og stereoanlegg, selv om han ikke har ei krone på konto.


Politikerne har satt av 200.000 til nytt fylkesordførerkjede. - Bruk heller kjetting, foreslår

Politikerne sa nei til nytt fylkesvåpen – nå skal de likevel bruke penger tilsvarende en halv årslønn for en reinholder på et nytt fylkesordførerkjede.


Naiviteten er forbløffende. Noen tror åpenbart at pengene kommer til å strekke til uansett. Det er nesten som man forventer et slags ørkenmirakel – å mette 5.000 med to fisker og fem brød. Tror selv Jesus ville slitt med å bygge fylkesvei eller sykehjem av PC-er og et ordførerkjede i gull.

Her driver Tromsø kommune og snur på hver en krone. Det er de ikke alene om, forresten. Samtlige bedrifter i landsdelen spinker og sparer, for i det hele tatt å klare seg gjennom koronakrisen.

Men så opplever man at Fylkeskommunen bare auser ut – og det attpåtil for å kjøpe inn noe ingen har bedt om.