Man skulle tro at reaksjonene de fikk etter å ha brukt 200.000 kroner på et ordførerkjede ville fått Fylkeskommunen til å tenke seg godt om når fremtidige investeringer skulle gjøres. Lite tyder på det.

Ifølge iTromsøs siste avsløring har de nå kjøpt flunkende nye PC-er til samtlige fylkestingspolitikere – uten å sjekke om de hadde fra før. Enda godt Fylkeskommunen har nok av penger. Eller, vent nå litt.

Fylkesråd for samferdsel i Troms og Finnmark fylkeskommune, Kristina Hansen (Ap), sa denne uken på NRK Nordnytt at økonomien var så dårlig at de ikke hadde råd til skredsikringstiltak – dagen før det raste ut jord og sne over veien, rett foran tunellen ved Pollfjellet.

Da Troms og Finnmark ble slått sammen, ble det bedyret at de likevel ikke skulle fjerne stillinger. Man hadde altså gjort en sammenslåing som faktisk bare gjorde det dyrere, ettersom reiseutgiftene nå ville gå til himmels – med fly tur-retur Vadsø.

Utgangspunktet for investeringen var at Fylkeskommunen skulle avholde sitt junimøte digitalt, og derfor var avhengig av at alle fylkestingspolitikerne hadde godt nok datautstyr til å gjennomføre møtet. Tanken var åpenbart at man ville spare litt når det gjaldt de nevnte reiseutgiftene, ved å avholde flere av møtene på nett. Problemet var bare at ingen sjekket hvem som hadde behov for ny PC, og hvem som hadde fra før.

Når noen av medarbeiderne trenger nye computere for å utføre sitt arbeid, er det viktig ikke å være smålig. Men derifra, til å kjøpe til alle som har fra før, er et svært langt skritt.

Ifølge fylkesordfører for Troms og Finnmark, Ivar Prestbakkmo (Sp), var det for mye arbeid å sjekke hvem som hadde fra før. Personlig tipper jeg at det ville løst seg med en felles epost til alle det gjaldt. Resultatet ble i alle fall at det ble kjøpt nye datamaskiner til samtlige 55 fylkestingspolitikerne i Troms og Finnmark, med en prislapp på 14.698 kroner per stykk. Totalsum: 808.390 kroner.

Jovisst, er det besparelser med henhold til reiseutgifter, men unødige innkjøp av computere er og blir penger man ikke hadde trengt å bruke nå.

Når man hører om nonsjalansen rundt pengebruk – med ordførerkjedet og PC-ene – virker Fylkeskommunen mest av alt som en ungdom som får Visa-kort for første gang – og kjøper nye hodetelefoner, Playstation og stereoanlegg, selv om han ikke har ei krone på konto.

Naiviteten er forbløffende. Noen tror åpenbart at pengene kommer til å strekke til uansett. Det er nesten som man forventer et slags ørkenmirakel – å mette 5.000 med to fisker og fem brød. Tror selv Jesus ville slitt med å bygge fylkesvei eller sykehjem av PC-er og et ordførerkjede i gull.

Her driver Tromsø kommune og snur på hver en krone. Det er de ikke alene om, forresten. Samtlige bedrifter i landsdelen spinker og sparer, for i det hele tatt å klare seg gjennom koronakrisen.

Men så opplever man at Fylkeskommunen bare auser ut – og det attpåtil for å kjøpe inn noe ingen har bedt om.