Dette viser manglende samfunnsansvar og slett utøvelse av det som på dårlig norsk kalles Corporate Social Responsibility.

Outlook er en av verdens mest populære mobilapper for organisering av e-post, kalendere og oppgaver, og endringene rammer ifølge Klassekampen 164 millioner mennesker.

Det er ikke bare en statlig oppgave å ta vare på og fremme språk; det er et samfunnsansvar alle har, også næringslivet. Verden flommer over av dårlig engelsk, og nasjonalspråkene er under press. Det går først og fremst ut over svake grupper og bidrar til å øke sosiale ulikheter.

Multinasjonale giganter som Microsoft har større innflytelse på språket vi skriver enn det vi tror, derfor bør de gå foran i å vise samfunnsansvar. Nettopp når det gjelder språk er IT-gigantenes påvirkningskraft stor, det er det flere eksempler på.

Ett av dem møter vi hver dag på norsk, særskrivingsfeil, eller orddelingsfeil som mange vi si. Retteprogrammene i tekstbehandlingen kan gjøre om lammekoteletter til lamme koteletter, røykfritt til røyk fritt, riksavis til riks avis og så videre. Sammensatte ord på norsk er ofte ikke sammensatte på engelsk, som er retteprogrammenes utgangspunkt. Når de mest utbredte IT-hjelpemidler retter fra riktig til galt, påvirker det språket vårt.

Microsofts beslutning om å kutte ut 27 menyspråk i en app virker kanskje ikke så drastisk, men er faktisk det. Her går IT-giganten i gal retning. Språk er viktig for demokratiet og for velfungerende samfunn. Det er vår identitet, hvem vi er.

Microsoft må tenke seg om og utvise samfunnsansvar ved å omgjøre beslutningen sin om å kutte ut de 27 menyspråkene. En IT-gigant som Microsoft har et stort ansvar når det gjelder språk og bør gå foran i å utvise samfunnsansvar, Corporate Social Responsibility.