I ei tid hvor reiselivsnæringa har det svært tøft, er det skivebom å nedsnakke markedsføring av vår region og landsdel.

Nordnorsk Reiseliv ble etablert i 2010 av de nordnorske fylkeskommunene fore å samle og koordinere markedsføringsinnsatsen i nord. Dette har bidratt til den positive økningen i turisttrafikken i landsdelen – dette har løftet landsdelen på kartet.

Det stilles spørsmål om hvorfor det offentlige skal bidra til finansiering av NNR. Jo fordi generell markedsføring av hele områder er et felles gode for en hel landsdel. Det er ikke realistisk, og heller ikke å kunne forvente, at en liten enkeltbedrift på Ekkerøy skal markedsføre Varanger.

Troms og Finnmark fylkeskommune i samarbeid med Nord-norsk Reiseliv markedsfører områder ikke enkeltbedrifter. Ved å kanalisere ressurser i samme retning oppnås større effekter enn om hver lille bedrift markedsfører seg selv. Den gamle frasen om å bære ved til det samme bålet for å synes gjelder ennå. Det er Nord-Norge, sammen med FjordNorge, som er de store magnetene i reiselivet i Norge.

Og hvorfor er denne næringen spesielt viktig i nord? Hvorfor skal det offentlige ta et ansvar her? Først og fremst fordi Troms og Finnmark fylkeskommune ikke bare driver med tjeneste produksjon, men også fordi vi har en viktig rolle som samfunnsutvikler. Vi skal legge til rette for næringsutvikling og for gode sterke lokalsamfunn i nord. Satsingen på reiselivsnæring gjennom bl.a Nord-norsk reiseliv er en del av dette bildet.

Reiselivsnæringen omsatte i 2019 for 20,5 milliarder, hvorav halvparten i Troms og Finnmark fylke. Totalt var 17259 personer i sving herunder 8211 i Troms og Finnmark fylke. Dette utgjør 7,2 % av samlet sysselsetting i Nord-Norge, mot f.eks 5,7% innen olje og gass og 6,3% i fiskeri. Dette understreker hvor viktig det er at vi drar sammen for å videreutvikle også denne delen av vårt næringsliv videre framover. En sentral del av fylkeskommunens rolle som samfunnsutvikler er nettopp å legge til rette for verdiskaping. Gjennom NNR gjør vi nettopp det.

Næringen stiller ikke spørsmål om innbyggertall – den egner seg på små og store steder over hele landsdelen, også i storbyene i nord.

Bare i Tromsø by bidro næringen til 130 millioner i skatteinntekter i 2017. I tillegg har næringen en viktig samfunnsfunksjon. Næringen sysselsetter i hovedsak kvinner. Dette er demografisk viktig i en landsdel som ellers har mye tradisjonell næring som i stor grad sysselsetter menn (Olje, gass, mineral, fisker m.m.). I tillegg er det en næring som sysselsetter ungdom – noe som også er meget viktig i distriktene. I små lokalsamfunn er det gjerne her ungdom har sin første og største mulighet på arbeidsmarkedet.

Reiselivsnæringen er godt forankret i lokalsamfunn og gjør ofte sine innkjøp lokalt og bidrar til levende lokalsamfunn og bli- og bolyst. Dette er viktig for Fylkesrådet og for meg som fylkesråd for næring og miljø. Vi ønsker å ha «lys i husan», vi ønsker livskraftige lokalsamfunn.

Det er langt mellom de store næringslokomotivene i nord, og spesielt gjelder dette reiselivsnæringen. Tvert imot har vi mange av de bitte små marginale virksomhetene, som hver for seg er små, men som samlet har stor stor verdi! Vi er ikke med i et Norgesmesterskap - vi er med i et verdensmesterskap om å få oppmerksomhet. Markedsføring kan sammenlignes med å ha en god E6 – uten infrastruktur og skilting kommer ikke turistene frem.

Reiselivsnæringen bidrar samtidig til å skape grunnlag viktig infrastruktur. Om vi ikke har en sterk reiselivsnæring, vil grunnlag for mange av de tilbudene vi som innbyggere har falle bort, næringen bidrar i en viktig symbiose for lokalsamfunn. Man kan spørre seg: Hadde vi hatt Magerøytunellen om vi bare skulle beregne behov ut fra lokalbefolkning. Hva har næringen å si for flytilbudet vårt?

Vi skal markedsføre nord fordi det er viktig for helheten i nord, det er vår jobb, gjennom Nordnorsk reiseliv gjør vi dette sammen med store sterke reiselivsaktører. Troms og Finnmark fylkeskommunes bidrag betaler seg mange ganger inn, på svært mange måter.

Dette er vanskelige tider, vi er mange som jobber knallhardt i disse dager for å ikke sitte igjen med en næring med brukket rygg når koronakrisa er over. La oss bruke tid og krefter på å bygge et sterkt nord sammen.