Debatt:

Takk for at du viser sjøvett i sommer

Vi har nå over 1 million fritidsbåter i Norge og denne sommeren blir detmassemønstring i skjærgården. Da er godt sjøvett viktigere enn noen gang, skriver Leif Bergaas, daglig leder i Norboat - båtbransjeforbundet i Norge.

Sommer er for mange båtliv. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix  Foto: Terje Pedersen

meninger

Med Norgesferie på oss alle sammen i juli vil mange trekke ut med båt på øyer, holmer og skjær, besøke havner og brygger og utforske våre dype fjorder. At vi er et folkeferd som er glad i båt og båtliv vil bli ekstra tydelig i 2020, et år hvor vi også passerer 1 million fritidsbåter i Norge. I Norboat – båtbransjeforbundet i Norge – har vi samlet noen enkle råd for en trygg og hyggelig sommer, enten du er nybegynner eller ekspert.

Sjekk vesten: I fritidsbåter under 8 meter er det påbud om bruk av flyteplagg. Husk at oppblåsbare redningsvester skal sjekkes hvert år så du kan stole på vesten når du trenger den. I tillegg er det fornuftig å benytte dødmannsknapp. Faller du i sjøen, vil motoren stoppe automatisk. Da er det lettere å komme seg om bord igjen.


Debatt:

Reiselivet trenger krisehjelp

Reiselivsnæringen er hardt rammet av at få reiser, næringsministeren må sørge for at reiselivet skal klare seg gjennom denne vanskelige perioden, mener stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal (Ap).


Husk lokale fartsgrenser: Rundt 100 norske kommuner har lokale fartsgrenser, ifølge en oversikt fra Kystverket. For eksempel skal man holde seg under 5 knop innenfor en 150-metersgrense fra land i Oslo, mens man i Vågen, Skjervøy i Troms – innenfor en linje mellom Kullagerneset til Skjervøy kirke – ikke skal gå over 5 knop.

Daglig leder i Norboat skriver om de viktigste båtvettreglene før årets Norgesferie.  Foto: Privat

Følg Sjøveisreglene: Sjøveisreglene er internasjonale regler som gjelder for alle som ferdes i båt. Et vesentlig element er prinsippene for styring og seilas, som å holde til styrbord for møtende båter, vike for seilbåter og holde god avstand til nyttetrafikk. Husk å vise hensyn overfor andre båter. Unngå å passere andre båter i høy hastighet og unngå å lage store bølger i nærheten av andre.


I år er det enda viktigere å tenke sikkerhet til sjøs!  

Med rekordsalg av fritidsbåter, og oppfordring til norgesferie, tyder alt på at det går mot tidenes båtsommer. Da er det ekstra viktig å ha fokus på sikkerhet. Per 1. juni i år er tallet på omkomne ved bruk av fritidsbåt allerede oppe i ti personer. Friskt i minne ligger også fjoråret, da 28 personer omkom ved bruk av fritidsbåt.


Kaffe, ikke cava: Et klart hode er viktig uavhengig av antall fot du skal manøvrere. Det har de erfarne kapteinene for lengst funnet ut. Og de sverger oftest til kaffe på turen. Hvordan og hvor kaffen brygges er det mange og delte meninger om. Men det er kaffe i koppen. Ikke cava.

Sjekk forholdene og meld fra: Du må sette deg inn i området du skal kjøre i. Ta også hensyn til vær og vind, slik at du ikke utsetter deg selv eller passasjerer for unødvendig fare. I likhet med fjellvettreglene bør du gi beskjed om hvor du skal – og når dere regner med å være tilbake.


Slik kan sommerferien i Nord-Norge berges!

Med de nye koronarestriksjonene på fly blir Nord-Norge et uattraktivt feriemål, skriver Einar Sørensen.


Smittevern – også på sjøen: I snart tre måneder har vi blitt gode til å holde avstand, vaske hender og følge nasjonale smitteverntiltak. Selv om mange av oss nå skal tilbringe etterlengtede ferieuker på sjøen er det viktig at vi tar med de gode vanene om bord. I sommer skal vi være sammen – i hver vår båt.