Med Norgesferie på oss alle sammen i juli vil mange trekke ut med båt på øyer, holmer og skjær, besøke havner og brygger og utforske våre dype fjorder. At vi er et folkeferd som er glad i båt og båtliv vil bli ekstra tydelig i 2020, et år hvor vi også passerer 1 million fritidsbåter i Norge. I Norboat – båtbransjeforbundet i Norge – har vi samlet noen enkle råd for en trygg og hyggelig sommer, enten du er nybegynner eller ekspert.

Sjekk vesten: I fritidsbåter under 8 meter er det påbud om bruk av flyteplagg. Husk at oppblåsbare redningsvester skal sjekkes hvert år så du kan stole på vesten når du trenger den. I tillegg er det fornuftig å benytte dødmannsknapp. Faller du i sjøen, vil motoren stoppe automatisk. Da er det lettere å komme seg om bord igjen.

Husk lokale fartsgrenser: Rundt 100 norske kommuner har lokale fartsgrenser, ifølge en oversikt fra Kystverket. For eksempel skal man holde seg under 5 knop innenfor en 150-metersgrense fra land i Oslo, mens man i Vågen, Skjervøy i Troms – innenfor en linje mellom Kullagerneset til Skjervøy kirke – ikke skal gå over 5 knop.

Daglig leder i Norboat skriver om de viktigste båtvettreglene før årets Norgesferie. Foto: Privat

Følg Sjøveisreglene: Sjøveisreglene er internasjonale regler som gjelder for alle som ferdes i båt. Et vesentlig element er prinsippene for styring og seilas, som å holde til styrbord for møtende båter, vike for seilbåter og holde god avstand til nyttetrafikk. Husk å vise hensyn overfor andre båter. Unngå å passere andre båter i høy hastighet og unngå å lage store bølger i nærheten av andre.

Kaffe, ikke cava: Et klart hode er viktig uavhengig av antall fot du skal manøvrere. Det har de erfarne kapteinene for lengst funnet ut. Og de sverger oftest til kaffe på turen. Hvordan og hvor kaffen brygges er det mange og delte meninger om. Men det er kaffe i koppen. Ikke cava.

Sjekk forholdene og meld fra: Du må sette deg inn i området du skal kjøre i. Ta også hensyn til vær og vind, slik at du ikke utsetter deg selv eller passasjerer for unødvendig fare. I likhet med fjellvettreglene bør du gi beskjed om hvor du skal – og når dere regner med å være tilbake.

Smittevern – også på sjøen: I snart tre måneder har vi blitt gode til å holde avstand, vaske hender og følge nasjonale smitteverntiltak. Selv om mange av oss nå skal tilbringe etterlengtede ferieuker på sjøen er det viktig at vi tar med de gode vanene om bord. I sommer skal vi være sammen – i hver vår båt.