Kommentaren:

Hvorfor skal vi ha like strenge smittetiltak som Oslo?

Det har ikke vært ett eneste registrert smittetilfelle i Tromsø siden 17. mai. Likevel driver vi smittevern som om det var Ebola på hvert gatehjørne. Hvor forsiktige skal man egentlig være?
meninger

I et intervju med iTromsø tirsdag, medgir professor ved Institutt for medisinsk biologi ved UiT, Ørjan Olsvik, at det ikke kjennes riktig at nesten hundre smittefrie kommuner skal ha samme regelverk som Oslo, som er episenter. Han tror likevel ikke det vil være mulig å få egne regler i Tromsø, til tross for smittesituasjonen.

I folks oppfattelse virker tiltakene vi blir pålagt litt i overkant, hvis det er lov til å hevde slikt uten å bli slått i hartkorn med opprørere i Michigan – som mener at man bare skal drite i om folk dør. Olsvik mener man skal være forsiktig med å slå fast at Tromsø er smittefritt, men at det er særdeles lite av det, er han med på.

28. juni skrev UIT-professor i anvendt matematikk, Kristoffer Rypdal, debattinnlegget «Avstanden fra norske til svenske korona-tilstander er skremmende kort», hvor han advarer mot å tro at pandemien er over. Han fremholder at grunnen til at vi har kommet så mye bedre ut enn svenskene – som har 21 ganger flere koronadødsfall enn Norge (11 ganger flere per tusen innbygger) – er at tiltakene som ble gjennomført her på berget var mye mer omfattende.


Utesteder raser mot koronaregler: - Finnes ikke et snev av logikk

Frank Reithe er frustrert over koronareglene for utelivsbransjen, og mener lokale tiltak bør innføres kontra å følge de nasjonale reglene slavisk.


I Sverige har antall daglig nysmittede økt jevnt den siste måneden, og dødstallene har begynt å stige igjen. Vi ser også tegn til økt smitte i Norge. Rypdal mener at leksen vi har lært er at halvhjertede tiltak ikke er noen effektiv strategi for å begrense dødstallene, og at det er for tidlig å senke skuldrene.

Spørsmålet er bare om det er like innlysende at vi bør stenge ned så mye også når det ikke er så stor smittefare, som nå? Gir det ikke mer mening å stramme til hardt når smitten kommer? I motsetning til i starten av krisen, hvor ekspertene ikke visste helt hva som fungerte, har vi bedre oversikt nå. Valget står ikke mellom full selv-isolering og å ikke gjøre noe, men snarere om de harde tiltakene kan vente til de er nødvendige.

Det er da lettere for folk å akseptere et påbud for å forhindre reell smitte, i stedet for – som nå – å drive et «narrespill» når vi vet at smitterisikoen i området er tilnærmet null.

Dette kan imidlertid endre seg. Sommerferien er i gang, og de fleste nordmenn planlegger ferie i hjemlandet. Mange fra Østlandet planlegger også å reise nordover. Olsvik mener imidlertid det ikke er stor grunn til bekymring, ettersom det er så få smittede i landet. Det skal mye til for å bli smittet, hvis man tenker seg om og passer på, ifølge ham.

Skulle man imidlertid få et nytt oppbluss i Tromsø, tror Olsvik det vil kunne ryddes opp i. Smittevernoverlege, Trond Brattland, er ikke fullt så optimistisk, og er enig med Rypdal om at det er riktig å holde Tromsø stengt. Kommunen øver på beredskap ved en ny smittebølge, noe han er sikker på kommer. «All kjennskap til tidligere pandemier er at det går i bølger, og vi kommer til å få en ny bølge til høsten eller vinteren», sier Brattland.


Barnet er forkjølt og må holdes hjemme. Skal det testes for korona da?

Dette sier smittevernoverlegen om forkjølte barn, testing av korona og når det er greit å dra på skole eller i barnehagen igjen.


Det er en rekke land som har vært smittefrie, og som har opplevd et nytt utbrudd når de har åpnet opp igjen, ifølge ham. Han advarer mot at vi plutselig kan bli nødt til å stenge ned deler av samfunnet igjen. Men er nå det så farlig, tenker jeg, bare man slipper å trippe overdrevent forsiktig rundt i et halvt år, totalt unødvendig?

De lokale smitte-ekspertene er ikke fullstendig enige der. Noe de er mer samstemte om, er at vi ikke kan snakke om «etter pandemien» før vi har oppnådd den berømte flokkimmuniteten. Vaksine er den mest sannsynlige veien. Naturlig flokkimmunitet er adskillig lengre fram.

Brattland tror det er to faktorer som kan gjøre at vi kan tenke annerledes rundt pandemien, det ene er en vaksine, og det andre er en velfungerende medisin. Oslo står på kanten til å stramme inn. Balansen mellom å åpne og å holde smitten under kontroll, er man dog ikke så sikker på. Det er derfor dette gjøres gradvis, ifølge Brattland.

En ting er sikkert – hvis alle gikk med fulldekkende Ebola-smittevern fram til 2025, ville ingen noensinne bli smittet. Et slikt ekstremtiltak vil likevel vært galskap i folks hoder – i hvert fall i områder hvor det i lang tid ikke har vært smitte.

Det er lettere å følge påbud som gir mening. Å stramme kraftig inn hvis det kommer et nytt oppbluss, er også strengt logisk. At hele landet skal bli pålagt regler tilpasset smittesituasjonen i Oslo, er ikke fullt så logisk. Dette har blant annet Australia tatt konsekvensen av ved å lage egne regler for episenteret Victoria.


Lisa (25) leder Tromsøs koronamottak: – I starten var det mye redsel der ute

Lisa Albrigtsen (25) er den som vurderer om tromsøværinger trenger å ta en koronatest eller ikke. - Det er spennende og utfordrende, sier medisinstudenten.


Som vi skjønner på ekspertene, kommer vi ikke til å snakke om «etter korona», men «etter vaksinen». Dette blir med andre ord en lang krig – hvor vi må forvente å følge noen ordrer som ikke er fullt så innlysende.

Noen tiltak og påbud må imidlertid kunne tilpasses de lokale forholdene.