Leder

Det må åpnes opp for breddefotballen

«Det fremstår kunnskapsløst og arrogant av regjeringen, når de ikke åpner for breddefotball før i august», tordnet fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo (Sp) i en pressemelding adressert til statsminister Erna Solberg fredag. Han påpeker det han mener er manglende logikk og dobbeltmoral i den fortsatte nedstengningen av breddefotballen, og mener regjeringen må snu. Dette stiller vi oss helt bak.

Ivar B. Prestbakmo  Foto: Tom Benjaminsen

meninger

Det er ingen oppegående som mener at regjeringens smitteverntiltak skal ignoreres. Regler og anmodninger om kollektivt vett har allerede gjort Norge til et av de landene der man har klart å begrense pandemiens utbredelse, fordi flertallet har stilt seg bak og fulgt rådene lydig. Men folk må også føle at de tiltak og begrensninger som iverksettes er fornuftige.

«En av regjeringens statssekretærer får dra på ferie til Sverige og må i karantene etterpå, mens 3. divisjon kvinner i Troms risikerer stort frafall på grunn av regjeringens frykt for at tilskuerne på tribunene ikke kan holde avstand fra hverandre. I disse dager ser vi også lange køer på byen i Oslo i helgene, mens frykten for pølsekø gjør det umulig å arrangere kamp for 4. divisjon herrer i Lyngen eller Salangen», skriver Prestbakmo videre i pressemeldingen

Han har mange bak seg i dette. I Nord-Norge, der sommermånedene er få, hvor vinteren kommer ditto fort, kan vi nå ende opp med at breddefotballen for hele kalenderåret 2020 legges helt på is, bokstavelig talt. Det fremstår både meningsløst og unødvendig.

Også ordføreren i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, har engasjert seg i saken og skriver i et brev til regjeringen, med overskriften «La alle få spille fotball!», mye av det samme som Prestbakmo.

Reaksjonen på dette er lik over hele landet, og det er satt i gang underskriftskampanjer og opprop.

Når det åpnes opp for toppfotballen, og man samtidig ser at kafeer og restauranter sakte, men sikkert loses inn mot en gradvis åpning, er det liten eller ingen grunn til at ikke også breddefotballen skal tilgodesees med det samme. Og særlig når man allerede har gjort det for både toppfotball og for barn og unge under 20.

Det er fortsatt rundt 50.000 breddefotballspillere spredt over hele landet som venter på å komme i gang. I Troms fylke er det snakk om 3.000 personer.

Det er i disse dager mye snakk om dugnadsånd og en felles bevissthet for å dra oss minst mulig skadelidende gjennom den alvorlige situasjonen vi står midt oppi. Det er bra, men når nedstenging ser ut til å ramme tilfeldig, og logikken oppleves fraværende, forsvinner også noe av respekten for de reglene og tiltakene som iverksettes. Da brytes tilliten ned og man blir fort på kant med folk.

«Det er opp til dere om dere ikke klarer få til fysisk møte altså. Jeg er klar! Dere må da selvsagt reise hvor jeg er. Bremanger, Ålesund, Molde, Stadt, Bergen, Voss, Trondheim, Bodø, Tromsø. Jeg er ‘utendørs’ i juli», skriver kultur- og likestillingsminister Abid Raja til Norges Fotballforbund på Twitter, som svar på kritikken av hans fravær i saken. At en minister velger å besvare kritikk på vegne av så mange på Twitter, av alle steder, er vanskelig å ta på alvor, og uansett hva intensjonen er, fremstår det som infantil «Fang meg hvis dere klarer»-mentalitet på trumpsk bunnivå.

Det er på tide at noen voksne nå setter seg ned og ser på denne saken på nytt.