Som Nordlys skrev så fint forrige uke og regjeringen oppfordrer til: Det er sikrest og best om flest mulig blir hjemme og IKKE reiser utenlands i sommer!

Men det vil ikke forsikringsselskapene leve opp til. Jeg hadde nylig kontakt med et av de store – og de «toet sine hender» og skyldte på reiserådene: At vi kunne reise, men helst burde være hjemme i Norge var ikke nok.

Vi er mange som har bestilt reiser – eller deler av reiser – til sensommeren før koronakrisen satte inn. Men forsikringen vil ikke dekke det med mindre flyselskaper og turoperatører selv kansellerer turen. Dette henger ikke på greip. Her har vi betalt en del av en tur (for oss flyreisen Oslo-Athen) tidlig i september. Men selv om vi så gjerne skulle ha reist, så velger vi å være i Norge. Både for å unngå en del risiko og ikke minst for lettere å få hjelp om uhellet skulle være ute.

Dessuten er det jo heller ikke en sydentur som det normalt ville vært. Det er jo restriksjoner på strender, restauranter, osv. Og plutselig blir jo turister som ankommer satt i karantene i 24 timer – som vi hørte om turister som ankom Kreta i går. Så forsikringsselskaper: Det er ikke en tur ut fra normale forhold som da er blitt kjøpt tidligere, da det nå er helt andre forutsetninger. Dessuten vil vi jo også spare dere for store utgifter – og masse merarbeid – ved å holde oss her, om krisen skulle få en oppblomstring igjen.

Nå må regjeringen og FHI være så voksne og konsekvente å si følgende: At når vi og mange med oss velger å være hjemme i Norge – til tross for at vi før koronakrisen betalte for turer til syden – så må vi kunne avbestille og få igjen på forsikringen. Pengene utgjør for oss ikke så mye, så vi skal leve godt med et av tap, men det er prinsippet og mangel på konsekvent ledelse jeg ber dere ta tak i.