Fra sidelinja

Et navn du aldri skal glemme

Alle er ute etter Donald Trump om dagen. Det skrives masse om hvor enfoldig og uberegnelig han er. Han har ikke peiling på noen ting, sies det. Han leser ikke bøker eller noe annet for den sakens skyld.

President i USA, Donald Trump  Foto: AP Photo / Evan Vucci

meninger

Om noen gir ham et råd han ikke liker om hvordan han bør manøvrere med bakgrunn i egne observasjoner, sparker han dem bare og sier de ikke har peiling på noe som helst. John Bolton, som var den nest siste som nå advarer mot Donald Trump, sier at for denne presidenten finnes det ikke noe annet her i verden enn Donald Trump. Mannen som ikke visste at britene har atomvåpen og som trodde Finland var en del av Russland.

Det lekker som aldri før fra innsiden av en amerikansk administrasjon som skulle være potte tett. Hans egne folk i det republikanske partiet venter bare på at gallupmålingene hans blir så dårlige at de risikerer sin egen plass ved å støtte ham. Noen sier at om tallene kommer under tredve prosent, går flere enn Mitt Romney ut mot ham. Ikke for at de ikke liker ham, det gjør de nå ikke heller, men for at de kan komme til å tape sitt eget valg.

Spaltist Herman Kristoffersen  Foto: iTromsø

Nå ligger han langt bak Joe Biden, demokratenes kandidat. «Sleepy Joe» som Donald Trump kaller ham. Det er fordi den gamle mannen (78 år) har en tendens til å sovne når han blir sliten og si mye tull og tøys når han våkner. Selv er Donald Trump 74 år og har fått en tendens til å snuble litt når han beveger seg.

Gerald Ford hadde også det da han som visepresident tok over etter Richard Nixon på syttitallet. Han snublet stadig ned trappa fra Air Force One (flyet til presidenten). Han ble kalt Stumbling Gerry og stilte aldri selv til valg. Donald sier ofte en ting til mediene, men mener, ifølge seg selv, stadig noe annet.

En grunn til å bli kvitt denne typen som styrer i den rikeste staten i verden, er at han lyver så det renner av ham. Ifølge de som sjekker sannhetsgehalten i utsagnene hans på Twitter, lyver han flere ganger daglig. Alt som ikke direkte rosemaler ham selv er fake news. Falske nyheter. Nå har niesen hans advart publikum mot ham i en bok og kaller ham livsfarlig. Det biter ikke på ham, det heller.

For de er der de som støtter ham. De burde ikke være der, men er der likevel. De syns nå at han blir urettferdig behandlet av særlig New York Times som presenterte den siste meningsmålingen hvor han kom så dårlig ut. Begrepet «fake news» er ikke bare de enkelte sakene som står i visse publikasjoner. Det er selve publikasjonen. Alt som står i visse aviser eller sies i fjernsynskanalen CNN er løgn. De mest lojale støttespillerne hans ser ikke et minutt på denne kanalen og bruker ikke New York Times i skoene sine engang, av redsel for drepende fotsopp.

Så splittet er folket i USA. De reagerer ikke på de enkelte politiske utsagnene om toll, Iran, Nord -Korea eller Nato som vi andre bekymrer oss over. De er oppriktig bekymret for presidenten sin, som de selv har valgt. Det er fortsatt Donald Trump, uansett hvor mye han tuller seg bort med korona eller økonomi eller snubler seg fram i trapper. De støtter ham. Hvorfor?

Når vi forstår dette her i Europa, er når vi også forstår hvorfor amerikanerne så ofte velger presidenter vi ikke liker. Donald Trump er en markedsfører. En meget god markedsfører også. Han er en mann med en misjon og, i sin tid, også et eget fjernsynsprogram, «The Apprentice», hvor han kunne fremstå som en stor forretningsmann som sparker folk som ikke leverer godt nok.

«You’re fired», var merkevaren hans. Det skulle gi ham ryktet av å være en god forretningsmann. Dette til tross for hva Warren Buffet (stor amerikansk investor) sier om ham. Warren mener at det skal godt gjøres å rote bort så mye penger som Donald Trump har gjort i sin tid. Han beskriver ham som en meget slett forretningsmann som ikke engang har tjent penger på det han arvet fra faren sin.

Alt handler i stedet om navnet Trump. Det er det navnet du aldri kan glemme. Trump Tower som ligger på Manhattan i New York er selve brandet i merkevaren hans. Drømmen eller visjonen hans er å bygge slike monumenter i mange storbyer over hele verden. Best av alt, i Moskva.

Hvorfor gikk folk mann av huse og stemte på denne mannen. Var de dumme og ble lurt trill rundt? Neppe. De tenkte nok at en fyr som Donald, som ikke har noe med politikken i Washington å gjøre, kanskje er deres mann. Han er på en måte Anti-Washington og skulle rydde opp i innavlen der i byen.

Velgerne har lenge opplevd hvordan politikere lyver for å klamre seg til setene sine. Politikerne og de to partiene skylder bare på hverandre, og mange saker står derfor bom fast i det politiske systemet. Dette har Trumps folk fått mer enn nok av, og vil i desperasjon ha en som rydder opp i dette.

Derfor er Donald en god markedsfører, men Trump er ingen politiker. Han er en markedsfører som jobber med at vi aldri skal glemme ham. Og hvordan kan vi nå det?