Leserinnlegg

Oppsummering av norgesferien fra Oslo-pressen

Vi er kommet til slutten av juli måned og allerede har søringan begynt å komme hjem fra ferie nord for Jotunheimen og gjør opp status for hva de har opplevd hva gjelder veistandard og fergene langs kysten.

Malangsferga.  Foto: Frank R. Roksoy

meninger

Under et innlegg under posten mening i VG, skrevet av journalist Tone Sofie Aglen, får vi i distriktsnorge en oppsummering av hva distriktene er og hvordan tingene fungerer eller ikke fungerer.

Dette er folk som har skreket seg til firefeldts motorvei, tog, trikk samt busser utenfor stuedøra. Dette er folk som ikke skjønner at toget, trikken, firefeldts motorvei eller busser ikke går fra et hvert fergeleie langs kysten.

Det journalisten ikke forteller er at mange av disse papirflyttende søringene ikke produserer for fem cent.

Det ho heller ikke forteller er hva endringer i fergedrifta koster og følgelig hvorfor prisene øker.

Her er ei oppsummering av hva næringsliv samt fastboende produserer og eksporterer av blant annet sjømat.

I følge SSB eksporteres det X antall tonn fisk fra østlandet og ut i verden. Men dette er for å forsvare en gedigen fryseterminal på Gardemoen. Grunnen er at fra mange av disse øyene hun skriver om går det mange trailere hvert døgn med fisk til Gardemoen for så å bli sendt ut i verden.

I den forbindelse må det nevnes at det er en flyplass på Banak som har bane som kan ta ned fly som kan gå over hele verden.

Det er for øvrig ikke bare fisk som eksporteres. Her er og annen type industri som er avhengig av infrastruktur, herunder et fylkesveinett og ferger som er tilrettelagt for, ikke bare sure søringer men for lokalsamfunn som fungerer.

Jeg er glad for at disse søringan har fått oppleve hva vi i distriktene sliter med. Ikke fordi jeg har tro om at dette vil endre synet til disse for de har opplevd fin natur osv men at våre politikere får med seg at dette ikke passer søringan og følgelig og ikke passer for et næringsliv som produserer for milliarder og må slite med dette hele året.

Det har vel kanskje kommet noe godt ut av at vi fikk besøk av sure søringer.