Har du som leietaker tenkt over hvor depositumet ditt står? Det kan vise seg å være skjebnesvangert.

Utleiemarkedet er presset i mange av landets byer. Spesielt vanskelig er det for studenter ved semesterstart som kanskje opplever tidsnød og få reelle valgmuligheter. Det er lett å inngå en husleiekontrakt ukritisk uten en nærmere titt. Som studentdrevet rettshjelpstiltak opplever Jusshjelpa i Nord-Norge at et overraskende stort antall av dagens husleiekontrakter inngås i strid med husleielovens regler om depositum. Dette gjelder over hele landet, og er svært uheldig.

Et depositum er et pengebeløp som settes til side under husleieforholdet på en særskilt konto i leietakers navn, en såkalt «depositumskonto». Verken leietaker eller utleier kan disponere over dette beløpet, og leietaker skal i utgangspunktet få det tilbake ved leieforholdets opphør, med opptjente renter. Dette fremkommer av husleielovens regler, nedfelt i § 3–5 første til tredje avsnitt. Formålet med en depositumskonto er utleiers behov for sikkerhet, all den tid vedkommende tar forholdsvis stor økonomisk risiko ved utleie, eksempelvis med tanke på skader og leieinntekter. At beløpet settes i leietakerens navn gir leietakeren en viss kontroll over pengene.

Det problematiske oppstår dersom depositumet betales inn på en privat konto. I realiteten låner leietakeren i tilfellet beløpet til utleieren. Selv om summen i utgangspunktet kun skal tjene til sikkerhet, og ikke brukes, har en ingen garanti for at dette ikke skjer. Det vil snarere tvert imot være naivt å tro at pengene står urørt. Et irregulært depositum viser seg ofte der beløpet er betalt inn på samme konto som leien betales inn på, eller der utleier ved kontraktsinngåelsen allerede har skrevet ned et kontonummer i kontrakten. Etter husleielovens regler har leietakeren krav på å få det tilbakeført med forsinkelsesrenter. Det kan imidlertid vise seg å bli en både tid- og ressurskrevende rettslig prosess dersom utleier setter seg på bakbeina. Pengene kommer som regel ikke tilbake over natta!

Leietakere er ofte en utsatt gruppe, med begrensede økonomiske ressurser tilgjengelig. Depositumet kan være satt til opp mot seks måneders husleie, hvilket sjeldent er lommerusk for den vanlige nordmann. En økonomisk knipe kan derfor være rett rundt hjørnet dersom depositumet ikke tilbakeføres.

Dersom du leier eller er i gang med å finne bolig; ta en titt på hva utleier har nedfelt om depositum i kontrakten. Det er dine penger – vit hva du gjør med dem.

Og dersom du leier ut egen bolig; det kan være ubehagelig som leietaker å stille krav til en depositumskonto etter husleielovens regler. Vi oppfordrer derfor alle utleiere til å ta dette initiativet selv.