Bærebjelken i norsk jordbruk er en differensiert melkeproduksjon i hele landet.

Derfor må investeringsstøtta til mindre bruk økes med en milliard kroner per år de neste ti årene.

Det investeres for mange millioner kroner per år i melkesektoren i Norge. Det må det også gjøres. Kravet om løsdrift i kufjøsene gjør mange av dagens fjøs uegnet om få år, med de konsekvensene det får for norsk melkeproduksjon.

Brukene mellom ti og 30 kyr, som i dag kalles mindre, er særlig utsatt. Ved årets ekstraordinære oppkjøpsordning av melkekvoter, er det melkekvoter under 100 tonn og der omkring, som ble solgt.

I tillegg kjøper bønder som bygger ny melkefjøs, opp melkekvoter fra naboene og blir større, men ensommere.

I fjor kom ti prosent av TINEs melk fra de minste brukene. For ti år siden kom hver fjerde liter fra disse brukene.

Disse endringene i norsk melkeproduksjon truer det landsomfattende jordbruket. De små melkebrukene ligger ute i distriktene og gjør en forskjell i bygda, enten det gjelder bosetting, sysselsetting, omsetting på butikken, sosialt liv, frivillighet og kulturlandskapet.

Det er ikke en naturlov for at disse melkebrukene blir borte, men styrt politikk fra storting og regjering, Innovasjon Norge og samvirke.

Alle de forannevnte stiller unisone krav om at brukene, som skal få økonomisk og annen støtte, må øke produksjonen med flere 100 prosent. Det medfører en utstrakt bonde kannibalisme i bygde Norge og nedlegging av bærekraftige små og mellom store melkebruk.

Skal distriktslandbruket overleve og at det blir produsert melk i distriktene – må staten bevilge investeringsstøtte på en milliard kroner ekstra i ti år øremerket de mindre melkebrukene.

Tiltaket vil treffe de brukene som har størst betydning for samfunnsveven som dekker hele landet.

Tiltaket vil også gi langsiktig trygghet for nye investeringer i mindre fjøs og dermed sikre drift i flere generasjoner.

Oljen er Norges svarte gull. Melken er Norges hvite gull, til næring og ernæring for folk i årtusener.

Småbrukerlag og bondelag har knapt en viktigere oppgave enn å sikre en langsiktig, miljøvennlig og bærekraftig melkeproduksjon i hele landet på norske gras og beiteressurser.