Mer skatt på arbeidsplasser og verdiskapning er ikke Norges vei ut av koronakrisen

Mandag legger høyre frem utkast til nytt stortingsvalgprogram. I neste stortingsperiode trengs vekstfremmende skattelettelser, mindre reguleringer og mindre byråkrati, skriver Høyres Kent Gudmundsen og Linda Hofstad Helleland.

Kent Gudmundsen (H).  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Over åtte prosent av arbeidsstyrken er helt og delvis arbeidsledige. Det er 230 000 mennesker. Norge er i en tøff situasjon, og det kan bli en enda tøffere høst. Vår viktigste jobb er alltid liv og helse, men Norge klarer ikke å gjenreisningen uten at folk har en jobb og gå til.

NHOs siste medlemsundersøkelse viser at bedriftene i Troms og Finnmark er de som sliter mest med å betale regningene sine. Bedriftene frykter flere konkurser og oppsigelser i tiden fremover. Dette er en alvorlig situasjon. Vår jobb er å skape muligheter for vekst som sikrer bedriftene fremover.

Høyres løsninger er et forutsigbart og lavt skattetrykk for bedriftene. Vi vil fjerne formuesskatten for arbeidende kapital. Vi vil ikke gjeninnføre arveavgiften. Vi vil gi bedrifter muligheter for vekst, ikke begrensninger med økte skatter. Vi trenger også en forenklingsreform for næringslivet der vi klarer å komme lenger med kutt i byråkrati og reguleringer. Vi skal også videre utvikle dagens arbeidskraft med en kompetansereform.

Vi skal satse hardt på fremtidens arbeidskraft med moderne og digitaliserte utdanningsløp som gjør oss klar til å møte fremtidens utfordringer. Skolen skal bli enda bedre på tidlig innsats, sikre grunnleggende ferdigheter og bidra til mestring og læringsglede i skolehverdagen.

Vi vet at bedrifter i hele landet sliter med å betale regningene sine og at det er spesielt krevende i Troms og Finnmark. Tror da venstresiden at skyhøye skatteregninger er løsningen? I venstresidens alternative budsjetter for 2020 foreslo Arbeiderpartiet å øke skatter og avgifter med 10 milliarder, Senterpartiet med 3 milliarder, Sosialistisk venstreparti med 23 milliarder, MDG med 31 milliarder og Rødt med 40 milliarder.

Hva summen blir til slutt når de skal forhandle om sine politiske lovnader er ikke godt å si, men uansett er dette virkelig ikke medisinen Nord-Norge trenger.

9 av 10 som nå går ledig har sitt arbeid i privat sektor. Året før koronakrisen bidro vi med en politikk som skapte 40.000 nye arbeidsplasser i privat sektor. Høyres mål er at jobbene som ble skapt i privat sektor skal komme tilbake. Vi trenger det verdiskapende næringslivet som fyller opp statskassa etter krisen, og at vi har penger på bok til en ny regnværsdag og tøffe tider.

Neste høst står valget mellom fire nye år og Erna Solberg ved roret, vekstfremmende skattelettelser, mindre reguleringer og mindre byråkrati. Eller Jonas Gahr Støre, hvor rødt og MDG får makt, skattene går opp, og verdiskapningen går ned. Vi er ikke i tvil om hva Nord-Norge er best tjent med.