Fredag kom skrekkbeskjeden vi i lang tid har ventet på: det blir ingen breddefotball i 2020. Rent konkret betyr det at forbundsstyret kansellerer sesongen for 2. divisjon kvinner (tredje nivå) og Norsk Tipping-ligaen (fjerde nivå). Det er Fotballforbundets 18 kretser som organiserer øvrig breddefotball for voksne, og med forbundsstyrets beslutning er det en naturlig konsekvens at også kretsene kansellerer sine kretsvise serier for voksne.

Skarp, Ulfstind, Stakkevollan, Ishavsbyen, Storelva, Ramfjord, Hamna, TSI, KSK, Reinen og Krokelvdalen er blant dem som har fått vite at det rett og slett ikke blir noe kamptilbud i 2020 på voksennivå. Selvsagt er det viktig å ta forholdsregler når man har med et smittsomt, dødelig virus å gjøre, men mange etterspør likevel logikken akkurat i dette tilfellet.

«Tusenvis av kamper. Minst 100.000 kontakttreninger. Fotball har gitt 0 smitte i Norge. Likevel mener regjeringen og helsemyndigheter at opphør av all fotballaktivitet for de mellom 20–35 er et viktig grep for å hindre smitte», melder rådgiver for Stavanger Ap/speaker for Viking Fotball, Øyvind Jacobsen på Twitter.

Tidligere Vålerenga-trener, Lars Tjernås, mener også det er en håpløs beslutning. «Når Tyskland nå tillater klubbene i Bundesliga å fylle opp tribunene med 20 prosent kapasitet, er begrunnelsen at de har sett at fotballen tar smittevern på største alvor, og har stor kompetanse – fordi det vurderes trygt. Vet om et annet land der samme argumentasjon kunne vært brukt», skriver han på Twitter.

Tjernås mener konsekvensene av beslutningen blir mer vidtrekkende enn man aner. «Det er ikke breddefotball og breddeidrett som rammes nå. Det er å undervurdere situasjonen grovt. Det er bautasteiner i hver krok av landet som rammes, holdepunktene i livet for veldig mange – ildsjelene og de mest sårbare – som sammen holder lokalsamfunn oppe. Så ille er denne dagen», skriver han i en annen tweet.

Storelva-trener Jimmy Hansen sier i et intervju med iTromsø at han synes det er grusomt trist at det ikke blir noe av breddefotball i år, som har kjørt koronatreninger uten kontakt tre ganger i uka de siste månedene. «Jeg merker på humøret på gutta at de ikke får noe igjen for den treninga de legger ned. Vi har prøvd å lage interne konkurranser for å holde humøret oppe, men det er lite vi kan gjøre», sier Hansen.

Han sliter med å forstå logikken med at 30 stykker kan gå på byen i klynge sammen, men på trening må det holdes én meters avstand. Skarp-trener Vidar Haldorsen peker på en annen ulogiskhet: at det skal gjøres forskjell på 2. divisjon og breddefotballen.

«Det er kun et par år siden vi spilte mot Fløya-guttene, som nå spiller i 2. divisjon. Jeg synes det er idiotisk at noen får spille, mens andre, på et lavere nivå, ikke får det», sa Haldorsen i et intervju med iTromsø fredag.

Heller ikke NFF er begeistret for vedtaket, men de håper at det kan lempes på reglene i alle fall på ett område. Selv om det ikke blir seriekamper i senior breddefotball, er det ifølge kretsleder i NFF Hordaland Tore Christian Gjelsvik desto viktigere å komme i gang med vanlig kontakttrening så raskt som mulig, for å dempe frafallet.

«Det er ikke lenger økonomi, men frafall i senior breddefotball, som volder klubbene mest bekymring. Det viser klubbundersøkelsen som NFF nylig gjennomførte. Det meldes om langt færre folk på trening, og vi vet at a-lagene er lokomotivet for frivillighet og entusiasme i mange klubber. Sliter a-lagene, så sliter hele klubben. Det kan på sikt få konsekvenser også for tilbudet til barn og unge», sier Gjelsvik.

NFF vil sammen med fotballkretsene sette seg ned for å se på en lokal turneringsstruktur gjennom vinteren, for å skape motivasjon og fotballglede for senior breddefotball. En eventuell gjennomføring betinger at myndighetene gir klarsignal for kontakttrening og kamper.

La oss håpe noe slikt, i det minste, kommer i orden. Hvis breddefotballen tømmes for krefter og initiativtakere, er det mange lokalsamfunn som kommer til å lide på sikt.