Ja, AP har det ikke helt lett nå for tida. Velgerne svikter partiet, og det synes umulig å komme opp på gamle høyder.

Ola Innset hadde nylig en større artikkel med en talende overskrift: »Med markedet mot bunnen». Hans mening er at AP helt siden 1970-årene har reformert økonomien på høyresidas premisser. «Det skulle de nok ikke ha gjort» …

Det som partiledelsen bør ha som unnskyldning, er at de ikke er alene. I hele den vestlige verden går de sosialdemokratiske partiene tilbake. Jeg viser til som kilde Thomas Piketty, den verdenskjente franske økonomen.

Han ga ut i 2013 «Kapitalen i det tjueførste århundre». Boka ble en verdenssuksess. Den ble oversatt til over 40 språk, heriblant norsk. Han har nå utgitt en oppfølger «Capital et idéologie» fra høsten 2019. Men denne har vært mindre omtalt. Boka er ikke oversatt til norsk. Den er også omfangsrik, rundt 1.200 sider i originalutgaven, – og litt av et løft å komme gjennom. – Men man har mye igjen for strevet.

Han påviser hvordan de sosialdemokratiske partiene i den vestlige verden har gått tilbake fra 1980-tallet. Det gjelder både i Frankrike hvor det tidligere så mektige sosialistpartiet er nesten utradert. Men det gjelder også de andre partiene på linje med det norske AP, SPD i Tyskland, Labour i England og også demokratene i USA. De tidligere arbeidervelgere avstår enten fra å stemme, eller de gir sin stemme til andre partier, ikke minst til høyre, som primært arbeider for de velsituerte.

Og hvorfor?

Ifølge Piketty har AP og søsterpartiene i våre store utland hatt lite saker på programmet, som vedrører rene arbeidsfolk. Partiet bryr seg tilsynelatende ikke så mye om deres problemer. Derimot er det mye høyrepolitikk og spørsmål som opptar middelklassen. Rene arbeidsfolk føler seg – ifølge Piketty – ikke lenger hjemme i partiet. Nå om dagen er det streik blant buss-sjåfører og vektere. Har vi hørt noe fra AP?

Hvem stemmer nå AP og SV? – Det er middelklassen!

Man kan også stille seg det spørsmål om Jonas Gahr Støre egentlig passer til å være formann i AP? Han er velstående og har meget god utdanning i Norge og i utlandet. Typisk for arbeidervelgere? – Neppe.

Men han går jo inn i en tradisjon hvor AP ikke har hatt som ledere folk med virkelig arbeiderbakgrunn. Siden Trygve Bratteli har partiet knapt hatt andre enn rene akademikere som partiformenn.