Synes du dette var i overkant klisjé og banalt, samt tenker at å kjøre rusfritt skulle da bare mangle? Slik er det dessverre ikke.

Ruskjøring er dessverre så vanlig at hele 6470 førere har blitt anmeldt hittil i år – 6470 mulige drapsmaskiner på veinettet. Det tilsvarer nærmere 30 anmeldte ruskjørere hver eneste dag. I verste fall kan din mor, far, datter eller sønn bli uskyldige ofre som konsekvens av andres egoistiske valg.

Hvorfor er det slik?

Hadde jeg visst det, ville jeg selvsagt stoppet utviklingen sporenstreks. Dessverre er det en rekke grunner til at folk utsetter seg selv og andre for livsfare.

Vi vet at mange som sliter med rus er gjengangere – det hjelper ikke å ta fra dem førerkortet, de kjører rusa uansett. MA – Rusfri Trafikk har i en årrekke jobbet for innføring av alkolås for å luke ut de notoriske fyllekjørerne.

Dagen derpå-promillen er også et velkjent faktum. Mange overvurderer egen evne, og tenker at 12-timersregelen er fasit. Det er ikke alltid den regelen er like pålitelig. Dersom du er i tvil om du er kjørbar dagen derpå, er det ingen tvil. La bilen stå og skaff deg skyss på annet vis.

«Litt mjød spiller vel ingen rolle, kjøreturen hjem er tross alt bare på ti minutter», tenker mange en fredags kveld. Ja, mjød er godt, men det smaker enda bedre om du ikke havner bak lås og slå for fyllekjøring og noens liv på samvittigheten.

Det er ikke meningen å ødelegge den fine høststemningen med skremselspropaganda om mulige drapsmenn bak rattet. Jeg ville bare stikke innom for å minne oss alle på hvor farlig ruskjøring er, og takke deg som kjører edru og er en trygg trafikant.

GENERALSEKRETÆR: Generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk Elisabeth Fjellvang Kristoffersen Foto: Pressefoto