I 2018 ble det registrert 674 selvmord i Norge. Av disse var 472 menn og 202 kvinner. Hver måned tar i snitt seks unge menn mellom 20 og 30 år sitt eget liv ifølge Folkehelseinstituttet. To av tre som begår selvmord før fylte 25 år, er menn. De siste årene har jeg sett venner og bekjente, på min alder, bli en del av statistikken.

Gutta, vi må snakke.

Psykisk helse har de siste åra tatt en større og større plass i samfunnsdebatten. Påvirkere, bloggere og et bøttespann med kjendiser konkurrer med å være mest åpen om psykisk helse.

Denne åpenheten er på mange måter viktig og bra, men den har også sider ved seg som er mer problematiske. Samtidig er det ikke tvil om viktigheten av at psykisk helse løftes høyere på den politiske agendaen. Det er både viktig, og det er så utrolig viktig. Men hva med løsningene?

Gutta, vi må snakke.

Angst, depresjoner og psykiske lidelser er av de største helseutfordringene vi står ovenfor. Forebygging er bedre og billigere enn reparasjon. Gode lavterskeltilbud rundt omkring i alle kommuner, med kompetent fagpersonell er nødvendig.

Når du er syk, har du behov for å møte noen der du er. Regjeringens styrking av skolehelsetjenesten må fortsette. Nyheten om at regjeringen i statsbudsjettet for 2021 bevilger 170 millioner til opptrappingsplan for psykisk helse er svært gledelig. Man har behov for et godt støtteapparat i overgangen til voksenlivet. Det må satses på mer og bedre forskning, som gir kunnskap om hvilke tiltak som forebygger psykiske lidelser, og for å fremme psykisk helse.

For selvmord kan ikke behandles, det kan kun forebygges.

Gutta, vi må snakke.

Verdensdagen for psykisk helse er 10. oktober. I år er tema «spør mer». Der kan vi bli bedre, særlig vi menn. Det å vise interesse, stille spørsmål, å bry seg – det greier vi.

Gutta, vi må snakke.