– Uten at jeg vil ha dette ut offentlig, tror jeg at de har hentet inspirasjon fra forrige forsvarsminister, og nåværende utenriksminister, Ine Marie Eriksen Søreide. Det er noen helt klare fellestrekk her, sier Bakke-Jensen.

«Tanja Laila» er et staut, sprengkåt, nordnorsk kvinnfolk i serien som spilles av Flesvig. Karakteren fyrer blant annet av replikken: «Æ skal kvæl dæ med fetta mi».

– Ine Marie ville nok kanskje ikke ha valgt akkurat de ordene, sier Bakke-Jensen. Dette er sitater fra et intervju jeg har gjort med avisen iTromsø.

INTERVJUET KAN DU LESE HER!

Umiddelbart kan dette se ut som et forsøk på å latterliggjøre min gode kollega Ine Marie. Slik er det ikke. Bruken av hennes navn har nok et edlere formål enn som så.

«Førstegangstjenesten» er en virkelig bra humorserie rundt det flere og flere unge må gjøre, nemlig gjennomføre verneplikten. Serien skaper stereotyper for å beskrive et miljø med unge menige, befal og offiserer. Ganske gjenkjennbart for mange av oss som har vært i forsvaret. Og sikkert gjenkjennbart for dem som bare har observert forsvaret fra utsiden. Stereotyper er et virkningsfullt grep for å skape gode serier. Dette være seg historiske, drama eller humor, men. Stereotyper er også noe vi skal ta på alvor i det daglige.

En av de viktige og tunge sakene vi har arbeidet med i samfunnet de siste årene er #Metoo. For forsvaret sin del ble vi koblet på #Metoo da vi gjennomførte det som er kjent som MOST-undersøkelsen. En undersøkelse hvor vi spør om mobbing og seksuell trakassering blant våre medarbeidere. Undersøkelsen ga mange nedslående svar, og satte i gang en rekke prosesser for å ta tak i problemene.

Noe som slo meg da vi fikk høre en del av historiene fra personell i forsvaret var dette. Her er et sterkt innslag av stereotypi i enkeltes syn på kvinner i uniform. De blir ikke sett på som fullverdige kolleger, men males i et fordreid sterkt kjønnet, ofte negativt bilde. Slik skal vi ikke ha det.

Derfor er mitt budskap til alle oss som ser på serien førstegangstjenesten. Ikke tro på stereotypen Tanja Laila. Hun er like lite troverdig som det er mulig å finne noen likhetstrekk med utenriksministeren.

Det viktigste vi har lært av #metoo og MOST-undersøkelsen er faktisk at personell i forsvaret skal ses som den de er. Som jeg innledet med er det morsomt med stereotyper, det farlige er når dette brukes som hersketeknikk i det daglige.

Ine Marie har derfor fått rollen som en virkelig medarbeider som setter referansen. Vi forstår at sammenligningen er helt på jordet.

Tanja Lailas viktigste funksjon er altså å få oss til å stille spørsmålet. Tror vi det finnes kvinner som dette? Og, hun må få oss til å konkludere med et klart nei.