Debatt:

Spelemannen Tore Morten

Tore Morten Figenschou Andreassen ble født det Herrens år 1969, og på samme måte som Obelix falt i den berømte styrkedråpe-gryta, må Tore Morten som liten, ha falt i musikk-gryta.

Tore-Morten Andreassen Figenschou  Foto: Ronald Johansen

meninger

Tromsø har nemlig fostret en gitarist som er helt unik, teknisk briljant og musikalsk begavet så det holder. Alltid musikalsk nysgjerrig og åpen for nye ideer, sjangere og inntrykk.

Tore Morten er nemlig en av de få gitarister og musikere her i landet som spiller og behersker, på et svært høyt nivå, de fleste musikalske sjangere, det være seg country, blues, viser, danse-band-musikk, klassisk, rock, pop, gammeldans, jazz, grand-prix-låter, trekkspillmusikk og heavy metall. At mannen har hele 30 gitarer og velge blant, blir jo også litt lettere å forstå, når man vet hvor mange ulike sjangere han behersker.

Dessuten elsker han å ta en musikalsk utfordring på «strak arm», og derved utfordre seg selv i et fremmed musikalsk landskap, der kreativitet og improvisasjon smelter sammen til noe helt eget, ekte og genuint. Bare store musikere gjør slikt!

Hallvard Birkeland  Foto: Håkon SteinmoTore Morten er vokst opp i en familie der musikken alltid har stått sentralt. Sin første gitar trengte han ikke vente på, for den var allerede i huset da han ble født, og det tok selvsagt ikke mange årene før han fikk spille sammen med sin far og andre familiemedlemmer, i stua hjemme i Sommerfeldts gate 36.

Som 14-åring ble han med i sitt første band, og siden den gang har han opp gjennom årene spilt i utallige band og orkestre her i byen. Det er nok å nevne Defender, Warheads, Fat Rats, Glimmer og Neogras. I tillegg kommer et utall av band, sammensatt bare for en kveld eller to.


DEBATT:

«Gratulerer, Synvis!»

Kunstner Synvis Nordin sitt verk «Heksebrenning» skal stilles ut på Nasjonalmuseet.


Det har da også opp gjennom årene blitt utallige kvelds og nattetimer på flere av byens utesteder, der han i ulike konstellasjoner har underholdt byens utelivsgjester.

Tore Morten er en hardtarbeidende musiker som aldri sluntrer unna en øvings-økt, og han er en avholdt gitarlærer på Musikkonservatoriet.

Og apropos hardtarbeidende: I tillegg til å spille fast i to band for tida, undervise daglig i gitarspill, ja, så har han rukket å spille inn hele 52 album, helt siden han platedebuterte i 1999. Og da har jeg ikke glemt at han også er en svært dyktig arrangør, komponist og en mye brukt studiomusiker, når andre artister trenger hans bistand.

Tore Morten er en av mange store kunstnere fra Tromsø som ikke gjør så mye for å «fremheve» seg selv som musiker. Det står det selvsagt på mange måter stor respekt av, men jeg mener han fortjener et mye større publikum, nasjonalt som internasjonalt.


DEBATT:

«Vi må heie på våre kunstnere!»

Hallvard Birkeland mener flere burde møtt opp under onsdagens åpning av «Galleri Klaudius».


At han pr. dato ikke fremstår som en av landets fremste gitarister, er på mange måter en gåte, men koblingen «kledelig beskjedenhet» og et mediekorps i hovedstaden som stort sett ikke bryr seg om hva som skjer nord for Sinsenkrysset, kan nok være med å forklare noe av dette paradokset.

Tore Morten er helt klart en av dem som altfor lenge har gått under den nasjonale «kultur-radaren», men det kan jo endre seg raskt bare vi begynner å sette fokus på, og fremsnakke både han, og alle de andre fantastiske kunstnerne vi har i denne byen.

Når Tore Morten på toppen av det hele viser seg å være en herlig usnobbet, positiv og folkelig kar, skulle vel det meste være nevnt. Ja, bortsett fra at han spiser grøt hver lørdag, og at han gleder seg som et barn til førjulstida. For da kan han gå til innkjøp av sine uunnværlige sossiser.

Tore Morten: Verden venter!


DEBATT:

«Gamlebyen trenger et ansiktsløft»

Forfatteren bak debattinnlegget etterlyser at gamlebyen får seg en ansiktsløftning.