Alle som bor i Tromsø skal ha mulighet til en meningsfull, aktiv og trygg hverdag. I kommunen vår har vi flere tilbud som bygger opp under dette. Ett av de tilbudene er Dreis, som er en avdeling i kommunen som skal legge til rette for at mennesker med nedsatt funksjonsevne og ulike behov får mulighet til å komme seg ut i arbeid og aktivitet.

Brukerne på Dreis har tilbud om aktiviteter som blant annet vedproduksjon og snørydding. Selv om Dreis har hatt et negativt søkelys på seg den siste tiden på grunn av forhold utenfor kjerneaktiviteten til Dreis, så vet jeg at både ansatte og brukere er utrolig stolt over tilbudet sitt og alt de oppnår i hverdagen. For en måned siden kom det frem at Dreis skal ut av lokalene sine i Evjenveien på Tomasjord. Grunnen til det er at leiekontrakten går ut neste år og vil ikke bli fornyet. Dette har pårørende og brukere blitt informert om, men etter det har all informasjon fra kommunen stoppet opp. Det har skapt en stor usikkerhet for hva som vil skje med arbeidstilbudet Dreis.

I forrige uke kom administrasjonen i kommunen med en viktig avklaring. Arbeidstilbudet Dreis skal ikke legges ned, men vil bli videreført i andre lokaler. Problemet er at pårørende og brukere ikke har blitt involvert i prosessene kommunen har kjørt, og de har uttrykt frustrasjon for det i flere oppslag i mediene og direkte til kommunen. Kommunen har heller ikke avklart om tilbudet blir videreført i dagens form, eller om det skal gjøres endringer.

Dessverre er det ikke første gang kommunen utelater å involvere pårørende og brukere, slik at de får være med å påvirke egen hverdag og eget tilbud. Det skjedde også i 2018 da administrasjonen uten involvering la ned dagtilbudet på Berglund og avlastningstilbudet i Iver Walnumsvei. Slik skal vi ikke ha det i kommunen vår. Brukere og pårørende skal involveres på en ordentlig måte, og fra første stund.

Jeg synes det er beklagelig at pårørende og brukere i Tromsø behandles som kasteballer i det kommunale systemet. Både i form av at de ikke blir involvert og at tilbudet til stadighet er i endring. Vi trenger å skape tilbud for mennesker med nedsatt funksjonsevne som er forutsigbare og stabile over tid. Derfor er min klare forventning til både administrasjonen og den politiske ledelsen i kommunen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og MDG at de følger dette opp, og sikrer at brukere og pårørende involveres i prosesser som handler om egen hverdag og ikke blir behandlet som kasteballer i det kommunale systemet.