En undersøkelse fra 2019 blant 12-16-åringer, viste at 1 av 20 barn og unge i Norge har opplevd seksuelle overgrep fra en voksen. Det er omtrent en i hver skoleklasse. 1 av 5 har opplevd seksuelle krenkelser fra jevnaldrende.

I tillegg forteller halvparten av de som har opplevd overgrep, at de aldri har fortalt det til noen, og hele 4 av 5 har ikke vært i kontakt med hjelpeapparatet om sine opplevelser.

Sånn kan vi ikke ha det. Barn må få bedre beskyttelse mot overgrep, de må vite hvem de kan snakke med, og hvordan de kan få hjelp – og de må få hjelpen de trenger og har rett på.

Det er ulike grunner til at barn ikke forteller. Det kan være at de ikke vet at det er ulovlig, eller mangler begreper og ord for å forklare hva de opplever. De kan tro at det er deres egen skyld. De kan være redd for hva som vil skje hvis de forteller.

Disse barrierene må vi møte ved å snakke med barn. Vi må fortelle dem hva som er lov, hva som ikke er lov, og hva de kan gjøre. Vi må gjøre dem trygge på at det aldri er barns skyld om de opplever et overgrep. Vi må forklare hvordan man kan få hjelp.

En undersøkelse fra Redd Barna viser at flertallet blant lærere ikke har fått god nok opplæring i hva de skal gjøre om de er bekymret for at elever opplever vold, overgrep eller omsorgssvikt. Halvparten av lærerne svarte at de ikke har fått den veiledningen eller undervisningsoppleggene de trenger for å kunne undervise barna om temaet.

Redd Barna mener at landets minister med ansvar for skoler og barnehager, Guri Melby, må sette i gang et kompetanseløft for skolen og barnehagens arbeid for å forebygge og avdekke vold og overgrep mot barn. I kampen mot vold og overgrep er det også en nødvendighet at alle kommuner lager en plan for hvordan alle barn og unge skal få lære om vold og overgrep i barnehagen og på skolen. Hvordan står det til i våre kommuner i nord?