Debatt:

Tid er dyrt. Ikke ta de frivillige for gitt

En varm takk varmer som en varm klem. 

FRIVILLIGHETENS DAG: I dag er det frivillighetens dag.   Foto: Terje Bendiksby / NTB

meninger

Hva skulle vi gjort uten alle som jobbet frivillig?

Uten frivillige kan vi glemme korps, speideren, idrettslag, konserter, festivaler i alle mulige varianter, velferd og omsorgstilbud. Listen er lang. Hadde det ikke vært for frivilligheten, hadde Norge vært et nitrist land å bo i. Punktum.

Vi møter kreftpasienter og pårørende hver dag, som er over seg av takknemlighet for den jobben våre frivillige gjør. Som takker Kreftforeningen for tilbudene vi har. Sannheten er at vi ikke hatt et omsorgstilbud uten våre frivillige. Fellesnevner for alle våre tilbud, er at det er våre fantastiske frivillige som står bak planleggingen og gjennomføringen.

Takket være innsamlede midler, og alle våre eksemplariske frivillige, så kan Kreftforeningen i Tromsø tilby Treffpunkt for barn og unge fra 6–16 år. Som har alvorlig sykdom i familien eller er etterlatt. Vardesenteret UNN er en lun møteplass for kreftsyke og pårørende inne på sykehuset i E-Fløyen. For dem som ikke har vært der, så kan Vardesenteret beskrives som en lun møteplass for kreftrammede hvor kaffekoppen og en rykende fersk vaffel er en selvfølge. Vardesenteret er kanskje det nærmeste man kommer en flyplasslounge inne på sykehuset. Alle aktivitetene tilknyttet Vardesenteret er gratis. Og både pasienter og pårørende er hjertelig velkommen.

Brage Sollund Larsen  Foto: Pressefoto

I Kreftforeningens Stafett for livet deltar lag i en 24 timer lang stafett. Bak hvert lag er det en historie, et menneske som laget vil støtte eller minnes. Kreftforeningene frivillige drifter også Følgetjenesten. Hvor vi tilbyr kreftpasienter følge når de skal til og fra behandling, kontroller eller andre aktiviteter knyttet til kreftsykdommen.

Krafttak mot kreft er Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon. Dette er vår felles store dugnad i kampen mot kreft og Norges nest største innsamlingsaksjon. Det er frivilligheten som gjør den til Norges nest største innsamlingsaksjon. Treffpunkt Ungdom i Tromsø har en egen møteplass for ungdom mellom 13 og 18 år som har alvorlig sykdom i familien, eller som har opplevd at noen som står dem nær er død.

Kreftforeningens rettshjelp er et gratis tilbud til deg som er kreftpasient eller pårørende. Et tilbud vi kan takke våre frivillige jurister for. I tillegg til alle våre egne aktiviteter så har vi tett samarbeid med pasientforeningene, som også driftes av frivillige. Vi har samarbeid med frivillige likepersoner. Som er tidligere kreftpasienter og pårørende.


Debatt:

Julen som blir annerledes

I likhet med mange andre er vi bekymret for at mange av de vanlige møteplassene til jul blir avlyst i år, skriver forfatteren bak dette innlegget.


Vi har aktiviteter med frivillige i næringslivet, og engasjerte samarbeidspartnere i løpet av hele året. Felles for alt ovennevnte, er at tilbudene og engasjementet kan krediteres fantastiske frivillige som ønsker å gjøre en forskjell for dem som er rammet av kreft. Vi er så takknemlig for at dere stiller opp. At dere bryr dere. At dere viser omsorg. At dere er der for dem som trenger det.

Mange tror at Kreftforeningen er statssubsidiert, men vi lever i stor grad av vanlige folk og bedrifters bidrag.

Det er veldig enkelt: uten medlemmer og frivillige så hadde ikke Kreftforeningen eksistert. Og heller ikke våre omsorgstilbud. For å fortsette våre aktiviteter så ønsker vi naturligvis flere medlemmer og frivillige velkommen. Ønsker du å bli Frivillig hos oss, besøk vår hjemmeside for mer info. Ønsker du å bli medlem så send SMS kodeord «medlem» til 2277. For sammen skaper vi håp.


Debatt:

Demensdagene 2020: Det er hjelp å få

Personer med demens og pårørende kan oppleve mangelfull informasjon etter diagnose. Selv om noen tilbud varierer ut fra hvor du bor, er det hjelp å få.


Tid er dyrt. Ikke ta de frivillige for gitt. En varm takk varmer som en varm klem.

Det å bli sett, og det å se at sitt bidrag er med på å føre til noe stort. Dette er kjernen i motivasjonen for frivillig arbeid. Igjennom frivillig arbeid får en mulighet til å bruke seg selv, og sine evner, som en ressurs.

Helheten av alle disse faktorene gir en god selvfølelse og er uvurderlig. Den jobben som frivillige gjør, betyr så mye og gir noe annet enn det staten kan gi. Frivilligheten gir tilbud som ville være umulig å få til dersom alle hadde tatt betalt for sitt bidrag til fellesskapet.


Debatt

«Når de ideelle aktørene taper, taper pasientene»

I over 100 år har frivillige og ideelle aktører vært en uvurderlig del av helsetjenestene våre. Under koronaen har imidlertid mange av disse virksomhetene måttet stenge ned eller redusere sin aktivitet, skriver innleggsforfatteren.


I dag, 5. desember, så hyller vi alle som bidrar til frivilligheten, og som bidrar til at Norge blir et bedre sted å bo. Kjenner du noen som jobber frivillig? Som bidrar uten å ta betalt for det? Klart du kjenner dem. De som sørger for at du, dine barn, dine foreldre, søsken, besteforeldre, tanter, onkler, og ellers alle øvrige i samfunnet, kan nyte godt av tilbud som ellers ikke hadde eksistert. Det være frivillige for kreftsaken, korpset som stiller hver 17 mai, speiderlederen, et idrettslag, uansett hva det enn måtte være. Takk dem. Se dem. Si det til dem.

Gratulerer med dagen alle Frivillige. Takk.