I Norge er det over 100.000 frivillige organisasjoner som utgjør over 148.000 årsverk. Vi vet videre at cirka 60 prosent av Norges befolkning har eller gjør en eller annen form for frivillig innsats. Og kjenner jeg innbyggere i Tromsø rett så er det ingen mindre innsats her.

Nøyaktig hvor mange organisasjoner det er i Tromsø vet jeg ikke, men jeg vet at det er mange. Jeg kunne antakelig fylt over en hel avisside med oppramsing av navn på frivillige og diverse organisasjoner bare i Tromsø, og da hadde navnene blitt skrevet med liten skrift. Men ingen nevnt, så ingen glemt.

Det er en stor bredde av frivillig arbeid, og alle er like viktige! Jeg synes det derfor er på tide å gi disse enkeltmenneskene en stor takk. Og spesielt nå i denne tiden hvor mange bidrar ekstra. Uansett om du representerer en organisasjon, eller om du som enkeltperson hjelper noen andre så er det for meg frivillighet.

Jeg har siden jeg var 13 år og opp gjennom årene selv bidratt i mange, og i veldig ulike, forskjellige organisasjoner. Det har gitt meg fellesskap, tilhørighet og ikke minst kunnskap. Og det har nok sikkert bidratt til at jeg i dag er så engasjert som jeg er. Så at frivillig arbeid også gir den som er frivillig noe vet jeg godt, men det er ingen mindre grunn for å takke dere. For alle disse «tannhjulene» av enkeltmennesker og organisasjoner gjør at Tromsø «går rundt».

I 2022 er det frivillighetens år. Det er første gang Norge markerer frivilligheten på denne måten. Jammen på tide, spør du meg. Jeg håper da at alle frivillige blir hyllet, men jeg har ikke tid til å vente med å takke til da. Og grunnen til det er at jeg bl.a. vet hvor mye mottakere av hjelp, i denne utfordrende tiden, er avhengig og takknemlig for hjelpen. I tillegg vet jeg at veldig mange yter ekstra i disse pandemi-tider.

Vi har ledere og deltakere, alle er like viktige. Vi har alle bare ulike roller for at ting skal skje. Og, med den bredden vi har i frivilligheten er det naturlig at vi alle har litt forskjellige meninger om hva som er viktig, og kanskje mindre viktig. Det spiller ingen rolle. Det er mangfoldet som gjør Tromsø til det Tromsø er.

Så til deg som bidrar i samfunnet uten betaling, uansett som enkeltperson eller via en organisasjon. Du betyr mer enn du vet om, det er min påstand. Så; tusen, tusen takk til akkurat deg – og lykke til videre med det frivillige arbeidet ditt