På lederplass skriver avsa blant annet følgende:

«Det er trist og vondt at det nok en gang er nødvending å ta et oppgjør med antisamiske holdninger i Tromsø. (…) De fleste av oss trodde og håpte at dette for lenge siden var et tilbakelagt problem»

På kommentarplass skriver journalist Egon Holstad følgende:

«Rasisme later til å være en seiglivet organisme. (…). Det er så ubegripelig og sykt at det nesten er til å miste motet av. (…). At samehets skjer i et opplyst land, med et så høyt utdannelsesnivå, er til å bli gal av.»

Dette er en «analyse» av samehets og rasisme som jeg både stiller meg tvilende og undrende til.

Hallvard Birkeland Foto: Håkon Steinmo

Min erfaring er at hetsen og hatet mot samer tvert imot ligger godt forankret, dypt nede i den nordnorske folkesjela.

Denne påstanden mener jeg finnes godt historisk dokumentert, men jeg er (dessverre) redd for at antisamiske holdninger fortsatt lever i beste velgående hos store deler av vår befolkning. (OBS! Dette er min påstand og hypotese, som jeg ikke har forskningsmessig belegg for.)

I Norge har den offentlige kampen mot hat og rasisme pågått i minst 50 år. Vi er på rett vei, men jeg er stygt redd for at denne kampen kommer til å bli langvarig.

Så i motsetning til avisa iTromsø, tror jeg ikke at dette teamet er «et tilbakelagt problem», og jeg er ikke det minste overrasket over at «rasismen er en seiglivet organisme.»