At representanten Skogholt (SV) nå foreslår å tilby kontoransatte som jobber på Rådhuset muligheten for å jobbe i et kommunalt bygg i sin egen hjembygd er utelukkende å anses som positivt. Arbeidsplasser i distriktet et helt klart et forslag som By- og Landlista også vil støtte.

Når det er sagt, stiller undertegnede seg svært undrende til motivet bak dette forslaget, spesielt når målet på den ene siden er å tilføre bygdene rundt Tromsø trygge arbeidsplasser, og på den andre siden kan denne satsingen ikke medføre økte kostnader for Tromsø kommune. Dette er, for å være helt ærlig: «å gi med den ene hånda og å ta med den andre» som et gammelt ordtak sier.

Kanskje har også forberedelsene av det kommende stortingsvalget startet, men da med mindre vellykkede lovnader fra siste kommunevalg friskt i minne? Som vi husker fra det siste kommunevalget garanterte SV og Mdg at det ville bli bygget ny barnehage på Trondjord bare de kom i posisjon, noe barna i Trondjord barnehage også har fått erfare. Etter valget var de for få, og barnehagebygget kostet for mye. Hvorfor foreslås det å etablere trygge arbeidsplasser i distriktet samtidig som man nekter å legge til rette for offentlig infrastruktur?

By- og Landlistas Ann-Sissel Enoksen Foto: Arkivfoto

Noen måneder senere (juni 2020) ble Kommuneplanens samfunnsdel med arealstrategi 2020–2032 vedtatt, hvor det ikke skulle bygges boliger i byområdets geografiske ytterpunkter. I tillegg skulle gjenbruk av bebygd areal først vurderes før nye utbyggingsarealer kunne tas i bruk. Kun undertegnede stemte imot. Byvekstavtalen og Bymiljøavtalen skulle også bidra til mindre vekst i biltrafikken fra distriktene, noe undertegnede også stemte imot. Nå opplever steder som Sjursnes at det ikke legges til rette for boligbygging i distriktet. Bare en viss mengde boliger er tillatt, og i alle fall ikke spredt boligbygging kan aksepteres. Hvorfor foreslås det å etablere trygge arbeidsplasser i distriktene samtidig som man sier nei til at folk kan få lov å etablere seg der?

Det neste undertegnede vil påpeke er argumentet trygge arbeidsplasser. Før jul (i desember 2020, for kun 3 uker siden) ble det i kommunestyremøte foreslått at korttidsplassene i Lakselvbukt skulle opprettholdes på permanent basis. Dette ble nedstemt. Hvordan kan man argumentere med å tilføre trygge kommunale arbeidsplasser i distriktene og samtidig stemme for uforutsigbarhet?

I det samme kommunestyremøtet fremmet By- og Landlista og Rødt et felles forslag om å utrede muligheten for å etablere Bo- og velferdssenter på Vikran. Dette er ei satsing som virkelig vil skape lokale, sikre og trygge arbeidsplasser i distrikts-Tromsø. Og hva stemte SV? Jo, SV stemte imot å utrede muligheten for trygge, lokale arbeidsplasser.