Lørdagskommentaren

Legg ned! Legg ned! Legg ned!

Det har vært ei travel uke for Per Willy Amundsen. Det blir fort det, når man tar til orde for å legge ned alt man til enhver tid ikke liker.

  Foto: Tegning av Odd Klaudiussen

meninger

Torsdag forrige uke ville han legge ned NRK på bakgrunn av noen påstått antisemittiske, og definitivt dumme, uttalelser fra programleder Shaun Henrik Mathesonen i programmet «Shaun på P13» på NRK. «NRK har blitt en venstreorientert avskyelighet. Finansieringen av NRK og deres sosialistiske ledere bør opphøre», sto det blant annet, etterfulgt av en emoji med det israelske flagget.

Ny uke, ny torsdag, og denne gangen ønsket han en ny nedleggelse av noe han ikke liker, og dermed peiset han til med et leserinnlegg i Nordlys, der han tar til orde for å legge ned Sametinget. For ikke å virke helt ufølsom, lot han det iallfall gå fem dager etter samenes nasjonaldag før utspillet kom.

At Amundsen ikke er spesielt glad i allmennkringkasteren eller samiske institusjoner er ikke noe nytt. Hans Facebook-feed viser en repeterende irritasjon for det hans gamle partiformann kalte «ARK». Det samme gjelder det samiske, der hans fortid som temmelig frittalende samepolitisk talsmann for Frp, ble et tema da han ble utnevnt til justisminister av Erna Solberg.

Derfor er det ikke disse to nokså forutsigbare nedleggingsønskene som har påkalt mest oppmerksomhet fra Per-Willy Amundsen denne uka. Da kvinnelige vernepliktige tidligere i uka krevde å få utlevert bind og tamponger fra Forsvaret, så Amundsen bokstavelig talt rødt. Makan til politisk korrekt feminismefjas, liksom. Igjen tok han til Facebook med sin frustrasjon.

«Noe sier meg at ideen om verneplikt for kvinner i frontforsvaret ikke nødvendigvis var den mest gjennomtenkte», brast det høyt. «Kvinner kan gjøre en god jobb for nasjonen, men ikke nødvendigvis i front», fortsatte han, før han senere redigerte det bort. Slikt kunne nemlig vris og vendes på av journalister i den delen av media han på perfekt trumpsk kaller «mainstream media», som han mener bedriver «fake news».

Det er jo fritt opp til den enkelte å tolke utsagnet, men de som tolker det dit hen at han mener kvinner ikke nødvendigvis gjør en god jobb i front har en relativt god sak. I 2021 har en slik uttalelse unektelig en litt søt og kamferdropsaktig odør hengende over seg.

At damer har mensen er muligens en tung erkjennelse å ta innover seg, men å bruke det som et argument til å trekke i tvil stridsevnene til en stadig økende andel av landets soldater, er sannelig å sykle langt inn i fortidens kjønnsoppfatninger – på en rusten og vaklevoren velosiped. Det eneste som manglet var en neve i bordet med krav om at, skulle det være på denne måten, ja, da må man heller bare legge ned mensen.

Forsvaret, og dagens regjering, har sågar et uttalt mål om mer enn å doble kvinneandelen til både befalsutdanningen og krigsskolene. Mantraet handler ikke om senkede krav, men heller om å legge til rette for at Forsvaret skal klare å hente kompetanse de tidligere har gått glipp av.

Derfor valgte også Forsvaret i denne saken å etterkomme forespørslene fra de kvinnelige tillitsvalgte fortere en Amundsen redigerte sin Facebook-vegg. Så de stiller nå med bind og tamponger. Ferdig snakka, som det heter blant folk flest.

Per-Willy Amundsen har nærmest gjort det til en paradegren og et glansnummer å sette fingeren på hva han mener er hoderystende, teit politisk korrekthet. Enten det handler om en kamp mot dem som angivelig fører en kamp mot jula, frykten for flagg og Fedreland han mener er truet av samiske flagg eller andre nasjoners farger i 17. mai-toget, eller det er en innbitt kamp mot media som han mener er ute etter ham og Frp.

Denne kommentaren er således, selvsagt, bare en bekreftelse på det siste. Full støtte fra norske medier ville mest sannsynligvis vært ren kryptonitt mot det aldri hvilende agget mot media.

Frp sliter på meningsmålingene, og den hersens pandemien har langt på vei ødelagt den forventede opposisjonsfesten de nok hadde håpet å cashe inn på. Da er det vanlig at de svarer på målingene med å snakke hardt om innvandrings- og asylpolitikk.

Med stengte grenser, og med mange andre parti i opposisjon som nå er like restriktive som Frp, er ikke dette lenger en like sikker vinnersak. Advarsler om «svenske tilstander» klinger også dårlig i disse tider. Smitte i innvandringsmiljø er også omtalt i mainstream-fake-news-sosialist-media. Og det snakkes med innestemme. Fordi folk er opptatt av annet om dagen.

Det folk virkelig brenner for å legge ned nå er pandemien. Og det er det en tverrpolitisk enighet om. Alle vil det.

Det er mulig erkekonservative og gammelmodige utsagn om kvinners stridsdyktighet, og det trøblete fenomenet menstruasjon i Forsvaret, appellerer til Carl I. Hagens kull, og de få gjenlevende fra hans foreldregenerasjon. Men jeg tillater jeg meg å tvile på om det er dette tankegodset, og disse utsagnene, som vil hjelpe Frp på rett kurs igjen. I så fall er det bare å ehhh … legge ned.