Debatt:

Så ble det kanskje ikke feriepenger på permitterte allikevel?

Innleggforfatteren synes det er galt at permitterte ikke har krav på feriepenger.

FERIE: Permitterte får dagpenger i sommerferien, men ikke feriepenger.   Foto: Ronald Johansen

meninger

Djevelen ligger i detaljene sier man gjerne i junaiten, og til sommeren er det en viss fare for at mange permitterte kommer til å erfare at det er virkelig tilfelle.

Etter at arbeiderpartiet og andre på rødgrønn side av politikken lenge har kjempet for at en kvart million permitterte skulle få tilbake retten til feriepenger (som de borgerlige fjernet i 2015), så kom Frp på banen i tidenes snuoperasjon. Nå skulle Frp rydde opp og sørge for at permitterte fikk feriepenger igjen.

Og rett skal være rett, Frps forslag tetter et hull og gir rett til feriepenger av dagpengene for dem som kommer seg tilbake i arbeid igjen før ferien. Det er bra, og derfor stemte vi i AP for ordningen, til tross for at den ikke var helt slik vi ønsket.

Det som derimot ikke var så bra, er at Frp og regjeringens ordning bare er midlertidig. Det vil si at omsorgen for permitterte ikke ser ut til å vare veldig mye lenger enn like over valgdagen.

I tillegg ble vi i går, gjennom nettavisen frifagbevegelse.no, gjort kjent med permitterte Kamilla som rett og slett føler seg lurt av de borgerliges redningsoperasjon. For etter å ha studert ordningen nærmere så viser det seg at om hun fortsatt ikke har funnet seg arbeid til sommeren så må hun velge mellom fortsatt dagpenger eller feriepenger. Frp har altså ikke gjeninnført den ordningen vi hadde, de har laget en hybrid som gjør at Kamilla ligger an til å tape 26.000 kroner om hun må gå ledig over sommeren. Med Arbeiderpartiets forslag ville Kamilla både kunne beholdt dagpengene og samtidig fått utbetalt feriepengene sine. Om ledigheten biter seg fast så kan dette komme til å gjelde mange.

Men nå syns jeg allerede jeg nærmest kan høre borgerlige politikere gjøre seg klare til å kalle arbeiderpartiets forslag for helt ko-ko, med argumenter som «man får jo ikke både lønn og feriepenger samtidig», så la oss ta den diskusjonen med en gang. Nei, man får ikke både lønn og feriepenger samtidig, men man må huske på at lønn og dagpenger er ikke direkte sammenlignbart. Dagpenger er betydelig mye mindre enn hva man vanligvis har i lønn så Kamilla som har gått ledig i store deler av fjoråret har allerede tapt betydelige summer.

Selv etter at opposisjonen tvang regjeringa til å bedre dagpengeordningen noe så har de fleste permitterte fortsatt tapt opp mot 30 prosent av inntekten sin hver eneste måned. Frifagbevegelse legger til grunn en årsinntekt på 500.000 kroner i sitt regnestykke, om vi bruker det samme tallet kan vi anslå at en som har gått ledig et år allerede har tapt opp mot 150.000 kroner. Dette er altså den økonomiske prisen for koronakrisen og den er i stor grad betalt av dem som har gått permittert mens vi andre har hatt hjemmekontor og full lønn. Vi i Arbeiderpartiet unner de permitterte gjerne 26.000 kroner i feriepenger i tillegg til dagpengene i sommer, det kan være det som blir avgjørende for at de får endene til å møtes etter et år på sparebluss.

Og jeg må si at etter å ha fulgt deler av dagens spørretime i Stortinget så slår det meg at hver gang støtteordningene for de arbeidsledige diskuteres så er de borgerlige gjerne opptatt av «å skape de riktige insentivene». Kontrasten er stor til når man deler ut betydelige økonomiske summer i støtte til næringslivet uten andre krav og vilkår enn milde formaninger.

Det kan synes som om insentiver er ensbetydende med pisk for dem som arbeider i bedriftene, mens gulrøttene er forbeholdt de som eier de samme bedriftene.

Jeg undrer meg også over at de borgerlige ikke ser den samfunnsøkonomiske nytten av å sikre at tusenvis av permitterte får råd til å betale regningene sine. De siste dagene har vi sett flere nyhetssaker hvor det kommer fram at de som jobber med slikt ser en økning i antall permitterte og unge som nærmer seg inkasso. Det er en utvikling som bekymrer oss i Arbeiderpartiet for i tillegg til alle enkelt-tragediene så vil det neppe være fordelaktig for et allerede hardt prøvet næringsliv om store grupper ikke har råd til å gjøre nødvendige innkjøp. Det alene burde være grunn nok for Høyre og Frp til å legge prestisjen til side og gi en håndsrekning til de permitterte som har levd i usikkerhet altfor lenge allerede.