Helt siden 12. mars for snart ett år siden har i praksis hele breddeidretten for alle over 20 år vært nedstengt. Et utall mennesker har blitt fratatt både treningshverdagen sin, og i forlengelsen en viktig sosial møteplass.

Annerledes har det vært for toppidretten. De fikk relativt tidlig i koronapandemien et fritak, forutsatt at de overholdt meget strenge regler, noe som gjorde at Eliteserien i fotball fikk starte opp i starten av juli i fjor. De fikk raskt selskap av Toppserien for kvinner og enkelte lavere divisjoner.

Da høsten kom, fikk også andre idretter på øverste nivå starte opp. Her i Tromsø fikk blant annet BK Tromsøs dame- og herrelag, samt basketlaget Storm kjøre i gang. For selv om begrensningene for publikum var drastiske, gjorde dette grepet at lagene i det minste fikk spille kamper.

Av Tromsø-lagene er det selvsagt flaggskipet TIL som har merket dette mest. I en hektisk sesong som ble kronet med opprykk til Eliteserien, hadde klubben i perioder ikke mer enn 600 mennesker inne på arenaen.

Koronapandemiens omfang har preget alle gjennom vinteren, men toppidretten gikk som vanlig. Helt fram til midten av januar. Da så regjeringen behovet for å stoppe også disse, fra å spille kamper. Og siden da har også toppidretten levd i uvisshet. Det er en underdrivelse å si at dette provoserer mange. I Tromsø kan du dra på pub og restaurant. Treningssenter og alpinbakke. Men den organiserte idretten for voksne er satt helt på vent.

Dette er bakteppet for at idrettspresident Berit Kjøll onsdag ettermiddag møtte Erna Solberg, med et mål om å få åpnet opp for toppidretten, og samtidig fortelle statsministeren om nødvendigheten av å åpne også breddeidretten. Samt at barne- og ungdomsidretten også må få konkurrere over kommunegrensene.

Solberg ga ingen løfter til idretten, heller ikke til fotballens eliteserie, som er i en egen klasse når det gjelder både økonomisk størrelse og interesse i Norge. Og skal TIL og de andre komme i gang 2. påskedag, som fortsatt er planen, har de satt et ønske om å komme i gang med treningskamper den 15. mars. Når svarene fra Solberg var såpass diffuse, kan det fort tvinge Norges Fotballforbund til å utsette oppstarten, med alle konsekvensene det får.

På onsdagens pressekonferanse var det ikke vanskelig å legge merke til at idrettspresident Berit Kjøll og statsminister Erna Solberg var på helt forskjellige planeter når det gjaldt forventninger til veien videre. Solberg er ihuga Brann-supporter, og vet godt hvor stor og mektig toppfotballen er. Hvis starten på Eliteserien må skyves på, legger hun seg ut med den største og mektigste delen av norsk idrett. Det er neppe ønskelig i et valgår, der trøblete meningsmålinger allerede legger press på henne og regjeringen.

Konsekvensene på sikt kan bli at klubber ikke klarer å opprettholde forpliktelsene sine til spillere og trenere. I breddeidretten forsvinner de som gjør den usynlige jobben, mer kjent som dugnad.

Mange bransjer ser med misunnelse på hva idretten har fått lov til å gjøre i koronatiden. Det stopper ikke idretten fra en stadig økende frustrasjon.