Debatt:

Om klinkekuler og takstmenn

For litt siden forelsket jeg meg i en leilighet til salgs i en stor enebolig. Byggeår 1962. Vedlagt prospektet er det en takstrapport. Den er sikkert viktig, men sier meg dessverre ikke så mye. Jeg burde nok hatt en faglært med, men kjenner ingen.  

Illustrasjonsfoto: Aleksander Andersen/Scanpix 

meninger

Mange rapporter inneholder denne setningen: «Det gjøres oppmerksom på at det er utført visuell befaring av eiendommen». Hvor mye koster en takstrapport? Ingen anelse, men sikkert mange tusen. Men det er altså «innenfor» at takstingeniører bare kikker seg rundt. I en leilighet taksert til fire millioner. Fra 1962.

Jeg leser: «Parkett på gulv. Noe knirk». Aha, knirk er sikkert viktig! Står det mer om hva knirk i gulv kan bety, og om jeg bør være ekstra oppmerksom på den? Nei. «Kjøkkeninnredningen er utstyrt med glatte og hvite fronter». Det ser også jeg. Jeg vil heller vite mer om den knirken.

Jeg legger merke til at gulvet i stuen ser skjevt ut. Det står det intet om i rapporten. En klinkekule sendes diskre langs gulvet. Den triller sin vei og legger seg pent til rette i en krok. De andre på visningen syns sikkert jeg er rar. Fire millioner kroner rar.

Så til badet: «Fliser på gulv og vegg. Ingen fuktforhøyelser målt». Høres betryggende. «Fall fra sluk ikke vurdert». Nei vel? Hvorfor er ikke fall fra sluk vurdert? Frem med klinkekulen igjen. Det tok tjue sekunder å konstatere at sluken var høyeste punkt på badegulvet. Klinkekulen kostet forresten ti kroner i bokhandelen.

«Det er ikke vurdert terrengfall mot grunnmur. Drenering fra byggeår». Her er kanskje noe! Har det betydning at dreneringen er fra 1962? Hvor lenge varer en drenering? Hva er egentlig en drenering? Rapporten er tyst.

Kjære takstmann; jeg ser saltutslag (mye), på veggene i kjelleren. Det lukter muggent. Jeg vet ikke hva saltutslag betyr. Det vet Google. Jeg unnskylder at du sikkert glemte å ta med lommelykt. I en kjeller med drenering fra 1962. Heldigvis husket jeg.