«Det er ikke pressens oppgave å heie på myndighetene», skriver Trond Haakensen i avisa på lederplass fredag.

Man kan være ganske enig. Men har både «iTromsø» og resten av våre massemediene gjort noe særlig annet det siste året? – De som har vært kritiske til pandemibestrebelsene, har ofte hatt problemer med å få sine produkter antatt.

Jeg hører til dem som har vært kritiske så lenge vi har hatt innskrenkninger i vårt tilvante samfunnsliv. Jeg ser det slik at korona og covid-19 er én av mange influensaepidemier som vi plages med. Det er mulig at den er skumlere enn andre. Men den muterer, og mutasjonene krever egne vaksiner.

Vi blir daglig fôret med tall for smitte. Men vi har ikke fått vite noe særlig om følgene av smitten. Kanskje det ikke er «populært». Her hadde imidlertid Kjetil Elvevold i avisa 13.02.2021 en interessant artikkel. Han påviste med tall fra Folkehelseinstituttet at det i Tromsø – forutsatt at hele befolkningen ble smittet – var ingen under 70 år som døde. Over 70 var det enkelte. Men de ville også oftest ha andre svekkelser.

Det går jo nedover med oss. Vi skal alle dø en vakker dag. Det dør over 40.000 i Norge i året, – over 100 hver eneste dag.

Av vårt russekull på 39 her i Tromsø i 1959, har allerede 10 gått bort.

Og dødstallene? Vi får vite at så og så mange tusen er døde i USA, men vi får ikke vite hvordan de var ellers.

Vi håper på vaksinen. Kjetil Elvevold hadde en interessant artikkel i avisa nylig, – med advarsler mot vaksinen – Og ganske riktig. Vi fikk vite at AstraZeneca-vaksinen ble stanset kl. 14.00 sist torsdag. Bivirkningene må undersøkes nærmere.

Det er et gammelt motsetningsforhold mellom smittelegene og reise- og turistnæringen. Smittelegene vil ha størst mulig begrensning i reisevirksomheten. Reiselivet vil ha det mest mulig åpent.

Det var visse tilløp til stengning under fugleepidemien og svineinfluensaen for noen år siden. Stort sett sto vi han av og aksepterte at influensabølger kom og gikk om vinteren. Er det noe annet nå? – Det ser ikke ut til det.

Men skadevirkningene. De er store. Spør utesteder, treningssentre, guide-selskaper, flyselskaper, kulturlivet. Vi har i vårt land over 200.000 helt arbeidsløse. Menge er «bare permittert». Mange klager over psykiske problemer. Det har vært markert økning i vold i nære relasjoner. Bare i lille Tromsø er det nå 982 mennesker i karantene!

Men de rike klarer seg godt. Børsen går stadig opp.

Skal vi fortsette med dette? Vi klarer ikke å stanse koronaen. Den eller mutasjonene sprer seg stadig, – på tross av alle forsøk på begrensning.

Skal vi ikke la naturen gå sin gang?