Født i 1935 på et småbruk i Grunnfør, Hadsel kommune, fikk Ivar Schjelderup tidlig erfaring med arbeid og utfordringer i landbruket. Det bidro til et livsvarig engasjement for forskning og utvikling av bedre plantemateriale, spesielt for Nord-Norge og Nordkalotten.

Han ble sivilagronom ved Norges Landbrukshøgskole (NLH) i 1962, og avla lisensiatgraden ved NLH i 1977 mens han arbeidet ved Statens forsøksgård Holt avd. Alta. Etterhvert flyttet familien til Tromsø og forskningsmiljøet på Holt.

Gjennom flere år hadde han nasjonale lederoppgaver for Norges landbruksvitenskapelige forskningsråd, før han tok stillingen som forskningssjef på Holt. For oss var han en sjelden type leder. Han var ikke bare visjonær med nye ideer og klare mål; han «så» sine medarbeidere som hele mennesker og viste stor tillit.

I tillegg bidro hans væremåte og gode humør til et trivelig og motiverende arbeidsmiljø. Han var ofte midtpunktet ved sosiale sammenkomster, alltid med en ny historie på lur. Ivar opparbeidet seg et stort nettverk, nasjonalt og internasjonalt. Dette førte blant annet til et tett samarbeid med Universitetet i Tromsø og bidro til etablering av Biologisk Klimalaboaratorium (UiT) på Holt.

Han ivret også for samarbeid med Russland om utvikling av bedre grassorter for landbruket på Kolahalvøya. Livslange vennskap ble etablert her og ellers i Norden. Like før oppnådd pensjonsalder arbeidet han sterkt for å etablere Nordnorsk kompetansesenter for landbruk og utmark på Holt. Dette styrket den totale fagkompetansen, og ble avgjørende for den betydningen Holt fortsatt har. Vi har mistet en god venn og kollega og takker for alt han har betydd for våre fagmiljøer. Våre tanker går nå til familien og deres savn.