Etter en melding om et dødsfall i Danmark, der pasienten hadde fått blodpropp etter å ha mottatt AstraZeneca-vaksinen, valgte også Norge å sette vaksinasjon med AstraZeneca på pause til man har fått kartlagt situasjonen. Lignende tilfeller her til lands har forsterket alvoret i situasjonen. De europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) har derfor iverksatt en undersøkelse av AstraZeneca-vaksinen.

Det er bra å se at slike hendelser blir tatt på det største alvor. Det er en tragedie for dem som er rammet og deres pårørende, og det er helt rett at man nå avventer mer informasjon om hvorvidt det er en sammenheng mellom vaksinen og tilfellene med blodpropp.

Åpenhet har vært en viktig faktor under denne pandemien. At folk blir informert om at det er oppdaget mulige alvorlige bivirkninger av en av vaksinene er en selvfølgelighet. Her har pressen et åpenbart ansvar, ikke bare i å videreformidle fakta og hvilke vurderinger myndighetene gjør, men også i å stille de nødvendige og kritiske spørsmålene til helsemyndigheter og legemiddelindustrien.

All vaksine, og alle medisiner, etterfølges av et forbehold om bivirkninger. I likhet med operasjoner og andre medisinske inngrep har også massevaksinering et visst element av risiko. Når da et så omfattende vaksinasjonsprogram som vi nå er vitne til blir rullet ut verden over, i kampen mot en global pandemi, ville det nesten vært underlig om det ikke skjedde med noen uheldige tilfeller.

Mer enn 11 millioner doser av COVID-19 vaksinen AstraZeneca var ved utgangen av forrige uke satt i Storbritannia. Rapporter om blodpropp er så langt ikke høyere enn det som ville ha forekommet naturlig i den vaksinerte befolkningen, uttalte Phil Bryan, sjef for vaksinesikkerhet i det britiske legemiddelverket i en pressemelding. Der fortsetter også vaksineprogrammet som planlagt.

Til tross for noen bekymringsfulle hendelser, påligger det likevel både pressen, myndighetene og hver og en av oss et ansvar å unngå massehysteri, og dernest nøre oppunder den delen av vaksineskepsisen som er konspiratorisk og virkelighetsfjern. For det siste vi ønsker nå er en tiltagende styrke i den rene vaksinemotstanden.

Følgene av dette vil være dramatiske, da et massivt vaksineprogram som dette er alltid må være tuftet på frivillighet. En omfattende motstand vil kun føre til at vi står enda mer maktesløse mot det potensielt dødelige viruset enn situasjonen er nå.

Det siste døgnet er det registrert over tusen nye koronasmittede i Norge, det høyeste tallet så langt siden viruset kom til Norge. Nær halvparten av dem bor i Oslo. Vi er nå inne i den tredje smittebølgen, som lenge har vært varslet av helsemyndighetene, men de høye tallene er også et resultat av at stadig flere tester seg. Bare i Tromsø har man enkelte dager testet over tusen personer.

Holde avstand. Vaske hender. Bruke munnbind. Vi har fått det smitteforebyggende budskapet hamret inn i over et år nå. Det gjelder selvsagt fortsatt, men dette er bare forholdsregler for å hindre spredning av smitte og dermed sykdom.

Det er kun vaksine som til syvende og sist kan sette en stopper for denne pandemien. Da må ikke en pause i AstraZeneca-bruken tas til inntekt for en generell motstand mot koronavaksinering. Vaksinen er ikke et problem. Den er redningen.