Det er ikke Exit-gutta som tynges av formueskatten, Arbeiderpartiet

Året som har gått har vært brutalt for næringslivet i Nord-Norge. Det siste landsdelen trenger er arroganse fra Arbeiderpartiet.

Erlend Svardal Bøe, førstekandidat for Høyre i Troms  Foto: Ronald Johansen

meninger

I Stortinget i forrige uke påsto Arbeiderpartiet at Høyre vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital for å gi «full skatterabatt for virkelighetens finansmenn à la Adam, Henrik og Jeppe kjent fra TV-serien Exit».

For dere som ikke har sett serien på NRK: Den handler om fire investorer med mye penger og manglende moral. Hele handlingen kretser rundt grov innsidehandel og flukt fra Skatteetatens klør.

Og nettopp her ligger poenget: Exit portretterer kriminelle som unndrar seg skatt. Og hvis du ikke betaler skatt, er det revnende likegyldig hvorvidt det er Høyres eller Arbeiderpartiets innretning på formuesskatten som gjelder.

Arbeiderpartiet misbruker «Exit»-serien for å score enkle poeng. Enten har de ikke sett serien, eller så har de ikke forstått den.

Etter ett år med pandemi står en rekke bedrifter i en svært usikker økonomisk situasjon. Det er lite Exit-stemning å spore i nordnorsk næringsliv. Mange har allerede gått konkurs, og enda flere vil antagelig følge etter, dessverre.

19 prosent av NHO-bedriftene i Troms og Finnmark vurderer at det er reell risiko for konkurs. 16 prosent planlegger oppsigelser. Det er grusomt å være vitne til at hardtarbeidende mennesker mister livsverket sitt, at ansatte i disse bedriftene mister jobben sin og at velferdsmusklene i lokalsamfunn svekkes fordi bedriftene opphører og ikke lenger bidrar med skatt til kommunene, som igjen gir oss gode velferdstjenester.

At Arbeiderpartiet setter norske eiere i samme bås som Exit-gjengen, viser at partiet har mistet kontakten med virkeligheten. De Arbeiderpartiet i realiteten tråkker på er hardtarbeidende skattebetalere ikke bare i nord, men i hele landet. Formueskatten rammer nemlig ikke Adam, Henrik eller Jeppe. Her er noen av verdiskaperne i landet som betaler formuesskatt, eller kan havne i skatteposisjon:

Robert som driver Svalbard Bryggeri

Nina som driver Solrik

Guttorm som driver Gutta i Dampen

Bjørn Magne som driver Aas Mek. Verksted

Sindre som driver Hotel Union Geiranger

Hilde som driver Granum Bakeri

Sigmund som driver Harestad Elektriske

Anne Kristine som driver Figgjo

Rasmussen-brødrene som driver NorDan

Sigurd som driver Kviknes Hotel

Lerum-familien som driver Lerum

Karl Inge som driver Sykkylven Stål

Kjell Ole som driver Bykle Vindu

Familien Schau-Larsen som driver Solstrand Hotel

Odd som driver Toten Løkpakkeri

Kristine som driver Engelsens Bygg

Inger Kristin som driver Brødrene Ulveseth

Liv Anne som driver Picasso Frisør & Barber

… og mange, mange, mange, mange flere.

Ikke alle eiere støtter avskaffelse av formueskatten. Men de fortjener et mer edruelig ordskifte om den. Disse menneskene er ikke samfunnsfiender. De er samfunnsstøtter. De nevnte bedriftene og eierne bak sysselsetter ca. 1.500 mennesker rundt omkring i sine lokalsamfunn. Å behandle de som superrike, grådige eller umoralske ødelegger bare debatten.

Når Arbeiderpartiet legger ut på valgkampturné, vil de møte folk i hele Nord-Norge som sliter med formueskatten. Tror du at Arbeiderpartiet vil se de i øynene og si at kutt i formuesskatt bare er noe som beriker finans-gjøglere på Aker Brygge?