Debatt:

Sløsing og monumentflytting i Tromsø kommune

Det er på tide at unge politikere begynner å innse at noe historie skal man ikke forsøke å tukle med, skriver Sylvia Labugt.

Stortorget. Fiske- og fangstmonumentet. 

meninger

Det verserer en sak nå fra noen av politikerne i Tromsø kommune at det kunne være praktisk ut fra mange henseende å flytte Fangstmonumentet som har en fantastisk flott plassering på Stortorget. Bakgrunnen for dette tankespinnet er at monument fra tid til annen får mye brøytesnø rundt seg, samt at det noen få ganger i året kreves litt ekstra omtanke ved rigging til større arrangement på Torget.

Vel, i forhold til brøyting, er det jo slik at denne går enklere om det ikke finnes en eneste hindring av noe slag på gater og torg. Men det gjør det jo nesten overalt – man bor og lever her i denne verden. Og eventuelle hauger av brøytesnø kan ryddes bort, jevnt og trutt. Også ved større tilrigging til arrangement må man bare forholde seg til at dette monumentet står på sin eneste rette plassen.

Men på toppen av alt går kommunen nå inn for at det skal settes i gang en større utredning om plassering. Meg bekjent koster alle slike utredninger flere titalls tusen. Dette er penger som kommunens primæroppgaver har skrikende behov for. Hvor mange lærertimer kan man få for disse utredningspengene? Hvor mange flere hjelpende hender innenfor helse- og omsorgstjenesten kan disse pengene dekke? Hvorfor sløse bort pengene på et så meningsløst utredningsarbeid?

Det er mange av oss, kommunens innbyggere, som fortsatt har friskt i minne den tragiske flyttingen av monumentet over krigens falne fram og tilbake i Kirkeparken. Flyttingen var en fryktelig tabbe både fordi ny plassering av et historisk monument som er breddfull av symbolikk, er veldig tungt for mange, og fordi denne tankeløse flyttingen kostet uhorvelig mye penger.

Det er på tide at unge politikere begynner å innse at noe historie skal man ikke forsøke å tukle med. Gamle monumenter for eksempel er en del av byens identitet.

Tidligere sto det «Meg bekjent koster alle slike utredninger flere titalls millioner». Innleggsforfatteren har korrigert slik at det nå står «titalls tusen». Endringen skjedde 25. mars.