Vi viser til «Prop. 99 S (2020–2021) Utbygging og finansiering av Bypakke Tenk Tromsø i Troms og Finnmark». En bypakke fremstilles som et spleiselag med lokalt ønske og forankring. Men vi som innbyggere i Troms og Finnmark fylke har ikke blitt spurt om vi ønsker å betale kostnadene som lokale, regionale og nasjonale politikere ønsker å pålegge oss.

Mange av tilbudene og tjenestene til innbyggerne i fylket er samlet i Tromsø. Derfor er vi flere som jevnlig må reise dit. Også flere av varene vi mottar eller produserer og sender fra oss reiser innom Tromsø. En bypakke i Tromsø vil føre til økte transportkostnader. Dessuten stiller fylket lånegaranti for bypakken. Innbyggerne i fylket bør få anledning til å ta stilling til om vi mener disse økte kostnadene og forpliktelsene står i samsvar med nytten i bypakken.

Når nå proposisjonen er gjort kjent ser vi at bypakken i Tromsø kun skal komme innbyggerne i de mest sentrale delene av Tromsø kommune til gode. Fordi bypakken er avhengig av store bompengeinntekter jobber man allerede for at antallet passeringer ikke skal bli for lavt. Blant annet er alle innfartsparkeringer for oss som kommer fra utenfor kommunen fjernet, slik at vi skal være nødt til å kjøre gjennom bomstasjonene og bidra til gildet.

Det ligger ikke an til at køene vi kan bli stående skal bli borte ved innføring av bompenger. Den eneste reduksjonen i biltrafikk ser ut til å kunne komme gjennom lavere økning av trafikkmengden. Pengene skal i all hovedsak gå til bedre fremkommelighet med buss, sykkel og gange. Dette vil ikke gi oss som er tilreisende fra utenfor byen noen fordeler, kun ulemper.

Vi krever derfor at vi som innbyggere blir hørt i en folkeavstemning. I folkeavstemningen bør innbyggerne i Troms og Finnmark fylke kunne ta stilling til bypakken og si ja eller nei til at fylket gir sin støtte til denne.