1: Samisk barnehageplassgaranti i Tromsø

RSS forventer at Tromsø kommune gir samiske barn en garanti om samisk barnehageplass. Alle samiske barn som vokser opp i Tromsø bør ha krav på en samisk barnehageplass. I dag har samiske barn en lovfestet rett til barnehageplass, men ikke til en samisk barnehageplass.

2: Utredning av skolestrukturen for samiske elever

RSS forventer at det gjennomføres en helhetlig utredning av skolestrukturen for de samiske elevene i Tromsø-skolen. Alle samiske barn og unge må få et godt samisk opplæringstilbud. En utredning bør inkludere en vurdering av en egen samisk skole, samiske klasser og andre løsninger for å sikre at alle samiske elever i hele kommunen får det tilbudet de har krav på.

3: Gode oppvekstvilkår for samiske barn og unge

RSS forventer at det arbeides for å bedre barn og unges oppvekstvilkår i Tromsø. Det kan handle om tilbud og kultur i barnehage, skole og fritidstilbud – eller om forebyggende arbeid mot samehets blant barn og unge. Frøene fra #doarváidál-kampanjen er viktige å følge opp i så måte.

4: Forutsigbarhet for Samisk hus

RSS forventer at samarbeidsavtalen mellom Tromsø kommune og Sametinget forplikter partene til langsiktig og forutsigbar finansiering av Samisk hus i Tromsø. Når byen endelig får en samisk møteplass, må den ha forutsigbare rammer gjennom gjensidige forpliktelser fra de offentlige aktørene. Det er også svært naturlig å involvere fylkeskommunen i utforming av finansieringsnøkkelen.

5: Undervisningsopplegg om Tromsøs samiske historie

RSS minner om at Tromsø har en rik samisk historie, og enda har en sterk samisk tilstedeværelse. Mange av byens innbyggere kjenner imidlertid ikke til det samiske Tromsø, og det er et behov for å utvikle et undervisningsopplegg som formidler det samiske Tromsø med sin rike historie til alle. Dette kan gjøres gjennom et godt opplegg i skolen.

6: Tromsø som samisk bykommune i språkforvaltningsområdet

RSS er glad for at Tromsø er foreslått som samisk bykommune i den nye organiseringen av samisk språkforvaltningsområde. Forslaget innebærer at også storbyer kan få være med og ta ansvar for samisk språk på en tilpasset måte. RSS forventer at kommunen og Sametinget blir enige i samarbeidsavtalen om å følge dette opp.