Snart er det valgkamp, og mye tyder på at den vil være mer digital og mindre fysisk. Trusler, verbal utskjelling, latterliggjøring og sjikane hører ikke hjemme noe sted, og heller ikke i det offentlige ordskiftet på nett. Det er så ubehagelig å bli utsatt for at veldig mange kvier seg for å delta i viktige meningsbrytninger eller å si sin mening. Dette skaper en avstand mellom oss, samfunnet blir kaldere, og ordskiftet blir hardere.

Vi deler noe av oss, av vårt personlige, når vi stiller opp og snakker om våre meninger, tar på oss verv eller legger ut en politisk mening i sosiale medier. Det koster å stå i det, å mene noe og å holde ut. Fire av ti lokalpolitikere har opplevd trusler eller hatefulle ytringer. Halvparten har vurdert å gi seg i politikken på grunn av dette.

Vi kan ikke akseptere at hatefulle ytringer bringer folk til taushet, heller ikke folkevalgte. Arbeiderpartiet ønsker en respektfull, saklig og engasjerende debatt også på nett.

Netthets får for lite konsekvenser i dag. Arbeiderpartiet la fram en rekke forslag i Stortinget for å gjøre noe med denne utfordringen. Blant annet foreslo vi bøtelegging av personer som hetser eller truer andre på nett. Vi ønsker å gå opp de digitale stiene og trygge folks liv også på nett, men dette ble dessverre nedstemt.

Fremdeles får jeg tilbakemeldinger fra unge politikere, og særlig kvinner, som ikke ønsker å stå i politisk arbeid utover en kort tid. De får nok og klarer ikke å stå i det. Vi kan ikke lengre stå å se på hva dette gjør med oss.

Hets og sjikane har gjort sitt. Folk velger heller å bruke tiden på noe annet enn å ta del i det politiske ordskiftet. Dette er alvorlig for de det gjelder, men det er også svært alvorlig for demokratiet vårt. Vi har fremdeles en vei å gå. Politikken vår på det sier krystallklart ifra, og nå ser jeg fram til at Arbeiderpartiet kommer i regjering til høsten slik at vi får gjennomført den!