Hjemreise etter opphold i Spania i Valencia-regionen, nærmere bestemt i kommunen Alfaz del Pi. Vi har adresse i L’Albir og er registrert i kommunen som «Non Residentes». Vi registrerte oss for vaksinering og ble fullvaksinert i god tid før hjemreise. Vi kontaktet norsk lege i Albir og fikk utskrevet dokumentasjon på vaksineringen på norsk, i tillegg til den spanske som følger med. Ved ankomst på flyplassen i Alicante ble vi testet for covid-19, ettersom en negativ test er påkrevd før ombordstigning av fly til Norge.

Alt dette er helt på sin plass og fullt ut riktig.

Så ankom vi Gardermoen!

FORBANNA PÅ KARANTENEHOTELLET: Tidligere Frp-politiker i kommunestyret, Per Tore Uteng, setter spørsmålstegn ved karantenehotell-ordningen. Foto: Dag Sørli

Vi regnet med

at med dokumentert vaksinering, og i tillegg en mindre enn en fem timer gammel negativ test, skulle bidra til at videre hjemreise, med eventuell karantene i vårt eget hjem på landet med 100 meter avstand til nærmeste nabo, skulle gå greit. Men nei da. Etter over en times avhør av en for så vidt hyggelig politimann, som underveis i avhøret tok flere telefoner med mye diskusjon, kom sjokket. Vi fikk beskjeden: «Dere skal i 10-dagers karantene her i Ullensaker kommune, og for egen regning». Vi sa umiddelbart fra om at det ikke kom på tale, og viste til vår dokumentasjon.

Etter videre skriverier av politimannen ble vi fortalt hvor vi skulle gå for uthenting av bagasje og til teststasjon for ny koronatest.

Testen som var foretatt syv timer tidligere på et spansk hospital var visstnok ikke akseptabel. Mens vi satt og ventet på resultatet av denne testen, kom vi i prat med en fisker fra Myhre i Vesterålen, også han med adresse i Spania. Han hadde vært i kontakt med FHI og fått bekreftet at han med bakgrunn i sitt yrke hadde rett til karantene i sitt eget hjem.

Dette ble avfeid på Gardermoen med henvisning til regjeringen. Han skulle i karantene i Ullensaker han også. Vi hadde også fått beskjed om at dette var noe regjeringen hadde bestemt osv.

Vi tok ny test, også den negativ, og dro videre til Radisson Blu for overnatting. Da vi kom dit må jeg innrømme at jeg ble direkte sint. Regjeringen hadde nemlig bestemt, at siden jeg kom fra utlandet, så skulle jeg ha matpakke på rommet, og dermed ikke adgang til frokosten vi hadde fullt ut betalt for. For meg ligner denne stigmatiseringen veldig mye på statsterrorisme, og minnet meg om skrekkhistorier fra barndommen om opphold på Grini og vilkårlig tvang, på alle måter. For oss ble dette helt uakseptabelt. Vi oppholder oss nå i eget hjem, og skal ta ny test fredag 4 juni.

Regjeringen har besluttet at det skal avgis inntil 500 vaksinedoser til vaksinasjon av samfunnskritisk nøkkelpersonell, blant annet regjering og storting, utenom køplass. Dette etter anbefaling av FHI, noe Monika Meland hevdet på «Debatten» hos Fredrik Solvang NRK. Slik jeg forstår ble dette benektet fra nevnte hold dagen etter. Det som er spesielt, er vel at det passer så kjempegodt med at de er ferdig vaksinerte og får sine sertifikater samtidig som Stortinget tar sommerferie.

Uten å ta i bruk oraklet i Delphi, så antar jeg at på det tidspunktet gir vaksinesertifikat fri ferdsel uten karantene.

Tiden vil vise om jeg tar feil.