En av de største utfordringene i omstillingen til en sirkulær økonomi er å stoppe den systematiske sløsingen av ressurser. Vi nordmenn har blitt kåret til verdensmestere i sløsing. Norske selskaper kaster over 140.000 tonn kontormøbler hvert eneste år, vi kvitter oss med over 180 tonn klær hver dag, og vi kaster nok mat til å mette over 800.000 mennesker.

Likevel virker det som at regjeringen tror blindt på at næringslivet vil ta de nødvendige grepene for at sløsingen skal ta slutt, og at vi forbrukere i ren idealisme skal ta klimavalg i hverdagen. Det er både naivt og passivt. Ansvaret for å redusere forbruket til et bærekraftig nivå ligger først og fremst hos politikerne.

Vi trenger virkemidler for at det skal bli enklere for meg og deg å ta miljøvalg i hverdagen. Vi trenger en tiltakspakke mot sløsing, som forlenger produkters levetid og fremmer reparasjon og gjenbruk.

Det er ingenting å utsette på regjeringens beskrivelser av problemene vi står overfor. Nå må vi få på plass tiltakene som kan løse dem.