Vi snakker Tyskland nå, ikke Vest- eller Øst-Tyskland. Grenser mellom land er flyttet på, murer er falt og regjeringer i hundretall er skiftet ut. Elbilen og smarttelefonen er satt i produksjon. Alt har skjedd i den tiden det har tatt å komme tilbake til vinnerviljen etter den ydmykelsen det tyske laget måtte tygge i seg denne sommeren da Geoff Hurst banket inn målene på stadion.

SPALTIST: Herman Kristoffersen Foto: Knut Jenssen

Tyskerne har holdt på i mer enn et halvt århundre for å revansjere det nederlaget som de fikk sommeren 1966 under VM i England. 55 år er det gått siden kjempeskrellen på Wembley Stadion. Hadde England visst hvilke konsekvenser denne seieren skulle få, hadde de antakelig tapt med vilje. Bare at det er det ingen som gjør i fotballens verden.

Siden -66 har alt gått til helvete for det engelske landslaget. Nesten hver gang de har møtt Tyskland i en eller annen versjon har det blitt tap. Alt har gått på tverke for dem. Mange sier derfor at engelske fotballspillere er for dårlige selv om ligaen er den beste i verden på grunn av alle utlendingene som spiller der.

Hvor mye psykologi som ligger i at en taper er noe usikkert. Noen sier at det er 70 prosent for det som foregår i hodet og 30 for beina. Det som i hvert fall er sikkert er at om en vet at en taper, så gjør en ofte nettopp det. Det er som sprinteren og lengdehopperen Jesse Owens i 1936 under OL i Nazi-Tyskland sa det. Når en tenker noe så blir det akkurat slik. Han vant og ydmyket Hitler på det groveste.

Så hva ellers kan vi lære av dette? Vi ser nå at alt gir seg en gang. Alt som har en start har også en slutt. Det gjelder ikke minst pandemien vi gjennomlever i dag. Den gir seg. Svartedauen ga seg. Spanskesyken ga seg også. Alt en kjenner til har muligheten til å gi seg. Selv ensomhet kan gi seg, om en har trua. Kjærlighetssorg kan også det, om det ser aldri så mørkt ut i øyeblikket.

Tiden virker, den maler og kverner. Setter ting i et annet lys og mye fremstår annerledes enn det var før.

Det sies mye dumt om fotball og undertegnede kjemper hardt for å unngå å gjenta det. Men det er blitt sagt om fotballspillet at det varer i 90 minutter og så vinner Tyskland til slutt. Kanskje er det slik det var en gang. Under denne kampen var det bare én mann som hadde tro på seier til England. Ikke vet jeg hvor han hadde hentet kraften sin fra, men han hadde den, og jublet hver gang den engelske keeperen forhindret et tysk angrep.

Han var ung, han var alene og hadde bare undertegnende som bordkamerat, her vi satt og så kampen i Portugals hovedstad. Alle andre satt relativt uinteresserte med siden til og fulgte sløvt med på det som skulle bli et slakt hvor England ble tatt opp i limingen av en bedre motstander. Mange var det ikke heller ettersom vertsnasjonen selv var blitt banket opp og sendt ut av EM. Litt sorg i lokalet, med en eneste entusiast som ikke ville gi seg.

Vel, vi vet hvordan det gikk denne gangen. Trenerteamet til Tyskland hadde for lengst annonsert sin avskjed etter EM, og erstatteren er allerede på plass, etter at de har holdt på i 15 år. De har vunnet omtrent alt som er mulig å vinne. VM, EM og andre turneringer. Seiersrekken er lengre enn historien om uår i landbruket. Om regjeringen også havarerer vites ikke ennå, men det er ikke helt usannsynlig med tanke på hva fotballen har ført til av hendelser gjennom tidene. En søramerikansk forsvarsspiller som var uheldig å score selvmål i et VM, ble faktisk drept da han kom hjem.

I England tror de selv at det er de som har oppfunnet spillet. De hevder at det har sitt opphav i fabrikkene der man hadde behov for vinne over hverandre. For å styrke konkurranseinstinktet. Det er selvsagt mulig at det var slik det oppsto. Andre mener at det var rundt Middelhavet et sted at det startet. Italia har vært nevnt av noen. Det som imidlertid er nokså sikkert er at det var i hvert fall ikke i Tyskland. Det er det ikke en levende sjel som mener.

Hvordan det går med England videre i mesterskapet? Det vet ingen. De kan godt tryne mot Ukraina, men det gjør ingenting så lenge de har sendt Tyskland hjem til sauerkraut og gode pølser.