Debatt:

Ei storsatsing på yrkesfag

Venstre og regjeringa sitt svar på mangel på læreplasser er at de skal ha læretida i skolen. Som om du kan bli en god helsefagarbeider, tømrer, elektriker, rørlegger eller barne- og ungdomsarbeider bare ved å sitte på skolebenken.

RESPEKTLØST: Innleggsforfatteren mener Venstre og regjeringens politikk knyttet til yrkesfag på videregående er respektløst.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Roar Sollied har i det siste brukt spalteplass på å kritisere meg og Arbeiderpartiets satsing på yrkesfag. Venstre kunne heller begynt med å gi de som går yrkesfag på videregående den respekten de fortjener. De ungdommene som skal være våre dyktige fagarbeidere i fremtida.

INNLEGGSFORFATTER: Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet.  Foto: Terje Pedersen / NTB

Venstre og regjeringa sitt svar på mangel på læreplasser er at de skal ha læretida i skolen. Som om du kan bli en god helsefagarbeider, tømrer, elektriker, rørlegger eller barne- og ungdomsarbeider bare ved å sitte på skolebenken. Det er respektløst. Respektløst overfor den høye kompetansen som kreves for å lykkes i disse yrkene, og respektløst overfor ungdommene som avspises med en halv utdannelse. Vi kan ikke ha det sånn, og Ap vil ta tak i det med ei kraftfull satsing.

Det handler også om rettferdighet. Vi tilbyr jo ikke bare de to første årene på studiespesialiserende. Det er selvsagt ikke greit at du ikke får fullføre utdannelsen din om du velger yrkesfag. Ikke fordi du ikke er god nok og ikke fordi du ikke møter opp, men fordi det bare tilbys en halv utdannelse. Dette kan ikke fortsette. Vi må fikse det!

Ja, Arbeiderpartiet skal innføre en læreplassgaranti. Erfaringene fra Nordland viser at det virker. Når Sollied velger å kalle læreplassgarantien vår for «tvang», fremstår det bare som en tåpelig bortforklaring av manglene i egen politikk.

Vi skal gi ett krystallklart løfte til guttene og jentene på yrkesfag: Vi garanterer at når du er kvalifisert, så venter det en læreplass i andre enden. Vi skal både stille krav til nærings- og arbeidslivet, og stille opp for dem. Og vi i er klare til å bruke en milliard kroner for å satse på yrkesfagene de neste fire årene.

Norge vil i fremtida trenge langt flere fagarbeidere enn det vi i dag utdanner. Dyktige fagarbeidere er gullet i norsk arbeidsliv. Med høy produktivitet og kompetanse er det de som sikrer norsk konkurransekraft og mulighet til verdiskaping, og som er velferdsstatens største arbeidsstokk. Men om mindre enn 20 år vil vi mangle over 100.000 av dem. Også derfor trengs det et løft for fagarbeiderne og yrkesfagene.

Utfordringen i dag er ikke bedrifter som «tvinges» til å ta inn lærlinger, men et næringsliv som skriker etter kompetanse og tusenvis av unge som står i Norges mest meningsløse kø. Unge som ønsker å arbeide og bidra til fellesskapet, men som ikke får muligheten til det.

Det er dette Venstre burde være opptatt av, spør du meg. For alle andre enn Sollied er det åpenbart at det er nødvendig med kraftfulle tiltak når under 40 prosent av dem som begynner på yrkesfag ender opp med fag- eller svennebrev. Resultatene taler for seg selv, og vi kan ikke bare fortsette som før. Det må tenkes nytt!

Ap skal selvsagt stille opp både for næringslivet og ungdommene. Skolen skal få større ansvar for å følge opp elevene det første året av læretiden og vi vil gjeninnføre forsterket lærlingtilskudd for lærlinger med særskilte behov. Det skal også bli mer attraktivt å være lærebedrift fordi vi skal stille strengere krav til bruk av lærlinger i offentlige innkjøp og anbud. Disse prioriteringene handler ikke om å tilby færre læreplasser, men skape flere – og gi alle som ønsker det muligheten til å komme ut i arbeidslivet og fullføre utdanningen sin.

Og helt til sist: Alle skal ikke gå på et universitet. Det må reflekteres i skolen fra første klasse. Vi vil ha en mer praktisk skole hvor flere mestrer skolen og har glede av læringen. Høyreregjeringen er sammensatt. Høyre vil ha flere tester, Venstre vil ha et nytt «fremtidsfag» og KrF vil ha mer kristendom i skolen. Det er åpenbart på tide med en ny kurs for å sikre at alle får en skolegang de har nytte av.

Med Arbeiderpartiets satsing på yrkesfag, kombinert med ei storrengjøring i arbeidslivet og et krafttak for heltid skal vi gi et løft for alle som jobber på gulvet. Etter åtte år med Venstres høyrepolitikk, der det er de som sitter på toppen som er blitt prioritert ved hver eneste korsvei, må det nå bli vanlige folk sin tur.