Debatt:

Sp og regjeringspartnere

Hvem skal Sp samarbeide med om det også blir brudd med Ap? spør innleggsforfatteren

VALG: Når Sp, i motsetning til Ap, vil ekskludere SV fra regjeringssamarbeid, skal det ikke bli enkelt å få ei styringsdyktig regjering, skriver den tidligere Lenvik-ordføreren.  Foto: Terje Pedersen / NTB

meninger

Sp har tidligere brutt ut av flere ikke-sosialistiske regjeringer. Jeg nevner tre. Flertallsregjeringa Borten (Sp, H, KrF, V) 1965–1971 gikk av pga. lekkasjer av gradert informasjon fra Sps statsminister. Da Kjell Bondevik (KrF) var nær ved å danne ei ny av de samme partiene, svarte Sp først ja, men så nei.

Hederspersonen Bondevik uttalte da: «Eg er djupt såra og vonbroten!». Resultatet blei ei Ap-regjering hvor statsminister Bratteli stilte kabinettsspørsmål for å få Norge med i EU.

Oddmar Mathiassen (Kristelig Folkeparti) har skrevet innlegget. 

Sp forlot i 1990 regjeringa Syse (H, Sp, KrF) og medvirka slik til regjeringa Brundtland (Ap) og en statsminister som ivra for EU-medlemskap. Sentrumsregjeringa fra 1997 med Kjell Magne Bondevik (KrF) som statsminister, var ei mindretallsregjering av KrF, Sp og V. For å få ei flertallsregjering blei H med i regjeringa Bondevik 2 fra 2001 til 2005.

Sp valgte også da å gå ut av ei sentrum-høyre-regjering. Etter mitt syn blei dette innledninga til at de tre sentrumspartiene som regjeringsalternativ er blitt sterkt svekka.

Det siste er at Sp fra 2005 til 2013 valgte å bli med i ei sosialistisk dominert regjering (Ap, SV, Sp) med Jens Stoltenberg (Ap) som statsminister. Tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete har i ettertid uttalt at Sp var nær ved å bryte ut av denne regjeringa.

Nå juli 2021 angriper Sp-leder Vedum Ap. Når så Sp i motsetning til Ap vil ekskludere SV fra regjeringssamarbeid, skal det ikke bli enkelt å få ei styringsdyktig regjering.

Mens Sp hadde landbruksministeren i regjeringa Stoltenberg, blei det satt rekord i nedlegging av gårdsbruk og skoler. I samme regjeringa var Sp med på å omklassifisere mange riksveier til fylkesveier. Etterslepet ser vi i dag resultatet av på elendige fylkesveier. Sp-politiker Ivar B. Prestbakmo fra Troms legger ensidig ansvaret for dette på nåværende regjering enda overføringene til fylkeskommunene har vært betydelig større under denne.


Debatt:

Åtte år er mer enn nok!

Landet trenger en annen politikk. En politikk der mer av verdiskapinga blir igjen lokalt, der arbeidsplasser finnes i de mange lokalsamfunn og ikke sjongleres med på børsen, skriver forfatteren bak debattinnlegget.


Dette viser at Sp ikke vil ta medansvar for den politikken de sjøl var med på. Hvem skal Sp samarbeide med om det også blir brudd med Ap?