Høyhus? Det sto på første side i går i «iTromsø» at Olav Thon hadde tjent 300 millioner på «Solseilet». Vel, det var jo omtrent salgssummen for leilighetene. Men de hadde jo kostet noe også. Så ren fortjeneste var det ikke.

DEBATTANT: Gunnar Nerdrum, tidligere høyesterettsadvokat, har skrevet innlegget. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Fortjeneste eller ikke, vi i Fiskergata 6 er ergerlige på høyhus. De tar utsikten fra oss. Først mistet vi utsikten fra verandaen til Storeaksla, på grunn av Nerstranda senter. Men det er så lenge siden at vi har nesten glemt det. Så mistet vi Skarsfjellet av hotellet «Clarion, the Edge». Og til slutt mistet vi utsikten til Fløya gjennom Pellerins nybygg i Storgata. – Nå må vi glede oss med utsikt over naboenes bakgårder.

Det er lenge siden Jens Storm Munch skrev om høyhus, fint for de få, ulemper for de mange.

Vedlikehold? Adm. direktør Eirik Espejord i Pellerin hadde forresten for en tid siden offentlig omtale av nybygget. Han priste bl.a. den fine utsikten fra kontorene. – Og mange står sikkert i kø for å få plass i de nye lokalene.

Samtidig står det næringslokaler ledige i byen i massevis. Hva med å bruke disse? Ruste dem opp? Mange lokaler er «bra nok».

Senest har vi fått vite at Tromsø kommune har vært slak med vedlikeholdet av kommunens bygninger. De private, som eier det meste av de ledige lokalene, er ikke bedre.

Hva med å satse mer på det vi har?