Friluftsliv er mer trendy enn noen gang før. Som sykepleier vet jeg at folkehelse er viktig og det å investere i friluftsliv er å investere i folkehelse. Likevel ser vi at selv om friluftsliv aldri har vært mer populært så får friluftsorganisasjoner mindre og mindre støtte over statsbudsjettet. Derfor må friluftslivets økonomiske rammevilkår styrkes de neste årene, ikke reduseres!

Friluftslivet i Norge har en dokumentert helseeffekt og er viktig for livskvaliteten. Den helsemessige gevinsten av friluftslivet ligger i samspillet mellom selve naturopplevelsen og den fysiske aktiviteten. Mange arbeidsgivere har forstått dette og gir ansatte fri for nettopp å oppnå den helsemessige effekten som friluftsliv gir. Det er god arbeidsgiverpolitikk. Også sykehus og andre behandlingsinstitusjoner oppfordres til å bruke naturen og friluftsaktiviteter som en del av behandlingen, såkalt grønn resept.

Mari-Ann Benonisen, styreleder Ishavskysten Friluftsråd Foto: Privat

Mye av tilretteleggingen av friluftsliv gjøres av frivillige og lokale ildsjeler. De er med på å skape aktivitet som gjør at folk kan ferdes trygt i fjellet og i naturen. Frivillige bruker av sin egen fritid og bidrar både sent og tidlig gjennom hele året. På mange måter er ildsjelene og frivilligheten den viktigste ressursen for å skape gode lokale prosjekt. Derfor heier jeg på frivilligheten! Så for hver krone som gis av tilskuddsordninger så får vi det mangedobbelte tilbake i en samfunnsgevinst.

I Norge er vi heldige som har allemannsretten som gir oss anledning til å bevege oss fritt i store områder. Hver og en av oss har ulik motivasjon, noen vil løpe fortest og nå de høyeste toppene mens andre er glad for å klare å gå den ene kilometeren. Hver kilometer er like viktig. Jeg benytter selv mange av de tilrettelagte turmulighetene i mitt nærområde. Det som gjør meg ekstra glad er når jeg møter på en benk, en bålplass og kaffekjele som er satt opp av kanskje grunneiere eller andre frivillige. Det viser et samspill og en lagfølelse. Men for å få til et lagspill må vi ha storting og regjering med på laget. Godt valg